Доступність посилання

ТОП новини

Закордонна реакція на позицію Банкової щодо співпраці з США і НАТО


Закордонна реакція на позицію Банкової щодо співпраці з США і НАТО

Прага, 13 листопада 2002 – Президентська адміністрація підтвердила побоювання західних дипломатів, що жорстка позиція США щодо Кучми може підштовхнути його до ати-західної закордонної політики, пише у середу британський щоденник "Файненшл Таймс". Газета вважає, що виступ Медведчука додає більше впевненості у припущеннях, що Ірак таки міг одержати українські радарні установки. "Файненшл Таймс" пояснює це оприлюднення ним раніше замовчуваної офіційним Києвом інформації: керівник президентської адміністрації вчора вперше визнав, що Україна експортувала 18 "Кольчуг" до Росії.

Російська ж преса вважає, що Вашингтон взяв курс на відсторонення Кучми від влади. Такий заголовок зокрема пропонує читачам московська газета "Трибуна". Ольга Буряк запитала про це американського аналітика у Бостоні, директора Інститут Дослідження Конфліктів, Ідеології і Політики Урі Раанана. Він каже, що Вашингтон вагається.

"Передусім пан Кучма нагадує мені особу, яка тримає в руках заряджений пістолет і попереджає: "ще крок, і я стрілятиму!". Іншими словами, він виказує погрози, які насправді загрожують самій Україні більше, ніж комусь іншому. Заяви його адміністрації про те, що Україна припинить стосунки з НАТО, якщо Америка і далі наполягатиме на звинуваченнях Кучми щодо радарів, було адресовано для внутрішнього вжитку, щоби знайти підтримку Кучмі навіть серед тих, хто його не любить в Україні. Ідея його адміністрації полягає у нав’язуванні образу країни, яку ображають американці, британці й НАТО, висуваючи звинувачення проти її президента. Мовляв Кучма обстоює репутацію цілої держави перед Заходом, і для цього йому потрібна підтримка цілого народу. Я не думаю, йому це допоможе, але, так я пояснив би його наміри."

Російська преса пише, що Вашингтон поставив на Кучмі хрест. Чи здатні Сполучені Штати скинути його режим?

"Я не думаю, що у Вашингтоні прямо говорять: "нам слід його позбутися. З іншого боку, він постійно розчаровує Америку, все почалося з того, що він розвалив ГУУАМ і тоді все інше мало для нього ефект доміно".

Чи здатна адміністрація США допомогти скинути режим Кучму? Скажімо, оприлюднити його рахунки за кордоном, чи сказати всю правду про Кольчуги?

"Я думаю Вашингтон вагається. Зараз в Америки на часі більш важливі справи, а це свого роду, буде відкриттям нового фронту. Так! Я погоджуюся, американці можуть багато чого зробити, аби допомогти Україні позбутися Кучми, але проблема буде у тому, де ми знайдемо йому альтернативу, яка б мала стабільну підтримку більшості. Українська опозиція дуже нестабільна, і у Вашингтоні про це добре знають. Якби в Україні була конкретна альтернатива Кучмі, що мала підтримку переважної більшості, Білий Дім вагався би менше."

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG