Доступність посилання

ТОП новини

ЄС пропонує свої методи боротьби з трудовою міграцією з України


ЄС пропонує свої методи боротьби з трудовою міграцією з України

Київ, 18 листопада 2002 - За останнє десятиріччя Україна перетворилася на державу, котра постачає робочу силу до економічно розвинених країн, - понад десять мільйонів українських громадян шукають заробітку за межами своєї вітчизни. Цю цифру нещодавно назвала Уповноважена Верховної Ради України з прав людини Ніна Карпачова, додавши, що причиною трудової еміграції стала соціальна криза у державі. Але, як стверджують експерти ЄС, два – три роки тому тенденція змінилась: учорашні «українські раби» господарів – росіян, німців, італійців на зароблені гроші відкривають власну справу: ресторанчики, кав’ярні, авторемонтні майстерні, магазини, приватні будівельні фірми. Намагання Європейського Союзу боротися з українськими заробітчанами “поліцейськими методами” ситуацію не змінило. Нарешті чиновники Євросоюзу зрозуміли, що підходи до проблеми треба змінювати, унаслідок чого для України розроблена низка цікавих проектів.

Для відкриття власної справи потрібен стартовий капітал і необхідні знання, які чимало українців шукають поза межами своєї вітчизни. Експерти Євросоюзу вирішили допомогти їм здобути це вдома. З 99-го року з ініціативи представництва Європейської комісії в Україні у рамках програми TACIS працює проект з підтримки малого і середнього підприємництва. У рамках здійснення проектів експерти ЄС провели у різних регіонах України більше тисячі семінарів і курсів для бізнесменів – початківців; тільки за два роки через регіональні представництва Асоціації центрів підтримки бізнесу отримали консультації 24 тисячі приватних підприємців. Здійснення проекту обійшлося Євросоюзові майже у два мільйона ЄВРО. Одним з учасників проекту підтримки малого бізнесу в Україні був виконавчий директор Ужгородського бізнес – інкубатору Андрій ВАРЦАБА: “Як ідея, Ужгородський бізнес – інкубатор почав здійснюватись у 1999-му році, наш проект допомоги бізнесменам – початківцям підтримали фахівці Євросоюзу; від останніх ми отримали “стартовий капітал” для впровадження нашої ідеї. За три роки діяльності, наш бізнес – інкубатор допоміг багатьом пересічним українським громадянам розпочати власну справу: ми проводили тренінги і семінари, знаходили для них техніку. Також допомагаємо іноземним інвесторам, першим з яких був італієць, з невеликою власною фірмою і великим бажанням працювати в Україні. Ми допомогли йому облаштувати офіс, знайти персонал, і нині невеличка фірма робить свою корисну справу в Ужгороді: надає працю 50 нашим громадянам і надає послуги і товари сотням наших співвітчизників... Другий етап діяльності нашого центру – це мікро кредитування, адже початківцям для розвитку бізнесу потрібні кошти...”.

Нині Андрій Варцаба і його колеги, за підтримки ЄС, розпочинають програму мікро-кредитування бізнесменів – початківців, рятуючи когось із них від заробітчанства.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG