Доступність посилання

ТОП новини

Російська преса про Україну


Російська преса про Україну

Прага, 2 грудня 2002 - Російська преса у понеділок вмістила чимало публікацій стосовно України. Йдеться і про підсумки «Року України у Росії», і про подальші перспективи українсько-російської співпраці, і про новий уряд Віктора Януковича, а також про порушені кримінальні справи проти президента Леоніда Кучми.

У минулі вихідні в Києві побував глава адміністрації президента Росії Олександр Волошин. Він обговорив з українськими офіційними особами попередні підсумки «Року України у Росії». «Цей експеримент визнано вдалим», - пише у понеділок російський часопис «Комерсант». А тепер 2003 рік оголошено «Роком Росії в Україні» і Держкомітет інформаційної політики України і Міністерство друку Росії підписали спільний план дій на наступний рік.

«Про початок нової пропагандистської кампанії буде, очевидно, оголошено у Москві під час запланованого на 9 грудня візиту Леоніда Кучми», - мовиться у статті. Автор публікації зауважує, що окрім уряду і адміністрації України зміцнювати дружбу з Росією збирається і українська опозиція. Один із її лідерів Віктор Ющенко у минулі вихідні гостював у Санкт-Петербурзі. «Й тому можна передбачити, що у 2003 році здійснюватимуться відразу дві програми «Року Росії в Україні» - офіційна і альтернативна». «З адміністрацією президента Кучми дружитиме Олександр Волошин, а з паном Ющенком – лідер Союзу правих сил Росії Борис Нємцов, який вважає, що Росії вигідно мати справу із силами, котрі визначають майбутнє», - пише газета «Комерсант».

А інший російський часопис «Независимая газета», аналізуючи російську політики в СНД, зауважує, що зближення Росії з Україною у 2002 році, поки що важко оцінити, бо цей процес лише розпочався і може проходити, як зі знаком «плюс» так і знаком «мінус» для Росії.

«У році, що минає, - мовиться у статті, Росія цілком використала закономірності формування нового світового порядку і нові конфігурації для зміцнення на пострадянському просторі. Яскравий приклад – взаємини з Україною, де головним фактором стало послаблення Леоніда Кучми, який цілий рік був заклопотаний пошуками свого наступника. Президент України, по суті, опинився в ізоляції від Заходу. Він був змушений апелювати до Росії і звертатися до неї за підтримкою. У минулому це не раз ставало або втратою самостійного розвитку, або залежністю України від Росії. Кучма цю традицію не порушив, - робить висновок «Независимая газета».

«Леонід Данилович був настільки збудженим, що обіцяв підвисити мене за генеталії», - а це вже заголовок інтерв’ю із українським суддею Юрієм Василенком у російському часописі «Газете». Суддя Василенко, якого російський оглядач називає найзнаменитішим суддею на території колишнього Союзу, веде вже дві кримінальні справи проти Леоніда Кучми.

«Кілька осіб, близьких до Медведчука, мені передали реакцію Кучми після того, як йому розповіли про моє судове рішення», - говорить Василенко. «Леонід Данилович був настільки збудженим, що обіцяв підвисити мене за генеталії. Але, ви мене розумієте – це було сказано іншими словами, я їх повторювати не буду. Щоправда, я такої погрози не боюся, адже у нас президент – людина емоційна», - заявив суддя Юрій Василенко в інтерв’ю московській «Газете».

А ще в одній публікації, у вже згаданій «Независимой газете», мовиться про новий уряд України. «Процес формування уряду, не дивлячись на обіцянки президента України, не став справою рук парламентської більшості і нового прем’єра. Архітектуру так званого «коаліційного уряду» сформував сам Леонід Кучма». І «нових осіб у Кабінеті Януковича практично немає. Більшість міністрів або працювали в урядах Ющенка і Кінаха, або прийшли до уряду з інших структур виконавчої влади», - підсумовує «Независимая газета».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG