Доступність посилання

ТОП новини

Хто штовхає Україну в бік Росії: Ян Вірсма про відносини Україна-ЄС


Хто штовхає Україну в бік Росії: Ян Вірсма про відносини Україна-ЄС

Прага, 3 грудня 2002 - Європейський Союз не повинен зачиняти двері перед Україною. Про це сказав Радіо Свобода голова парламентської комісії ЄС-Україна Ян Марінус Вірсма. Так він відреагував на слова президента Європейської комісії Романо Проді, який минулого тижня в інтерв‘ю голландській газеті заявив, що не бачить місця України в розширеному ЄС. Новозеландці також можуть вважати, що вони у Європі, зазначив Проді. Оглядачі висловлюють побоювання, що такі різкі слова з вуст чільних європейських урядовців лише підштовхують Україну в бік Росії і Ян Вірсма поділяє таку стурбованість. Він розповів про те, що був у Білорусі, коли вперше прочитав заяву Проді і відразу ж надіслав листа до Європейської комісії зі своїми застереженнями.

Ян Вірсма:

"Ми не повинні робити таких висновків до того як проведемо дебати про наші майбутні відносини з такими державами як Україна. Європейська комісія, наскільки мені відомо, має підготувати звіт з цього питання і на початку року його будуть обговорювати також в Європейському парламенті. Тому гадаю, що Проді поспішив із висновками. По-друге, нам потрібно бути обережними, бо, як Ви самі сказали, все що ми робимо - позитивне чи негативне - має безпосередній вплив на орієнтацію таких держав як Україна, Молдова чи Білорусь, нам потрібно пам‘ятати про свою відповідальність. І я поділяю побоювання, що коли ми зараз зачинимо двері перед Україною, то це безперечно зіграє на руку прихильникам співпраці з Росією, але також зміцнить позиції тих, хто стравиться до демократії несерйозно, бо саме через співпрацю з ЄС можна зміцнити позитивні сили в Україні і сприяти більшій відкритості."

Ян Вірсма також відкинув критику, яка лунає з України, про те, що ЄС не готовий до рівноправного діалогу і лише дає вказівки Україні, що робити. Представник Європейського парламенту звертає увагу на те, що Київ сам стукає в двері ЄС. Ян Вірсма про головні проблеми України:

"Вся політична система не функціонує дуже добре. Це стосується відносин між парламентом і президентом, того як формують парламентську більшість. Не думаю, що нинішній український уряд справді віддзеркалює результати виборів. Є величезна проблема корупції, дивне переплетіння бізнесу і політики. Є дуже багато проблем, про які я можу сказати і власне говорю під час зустрічей з українськими колегами. Все це має змінитися і це залежить від них, а не від нас. Парламенті і уряд в Києві мають визначитися. Якщо вони справді серйозно налаштовані на вступ до ЄС, то мають здійснити всі ці реформи."

Під час нашої розмови Ян Вірсма також фактично визнав, що ЄС і Сполучені Шати мають різний підхід до скандалу довкола "Кольчуг." Офіційний Вашингтон вважає, що вже сама розмова, в якій президент України дає згоду на продаж зброї до Іраку, підриває довіру до лідера, який обіцяє вести свою країну на Захід. Ян Вірсма обережніший:

"Це справді погано, але є і заперечення, що ці радарні системи таки потрапили до Іраку і поки не буде прямих доказів, ми не повинні йти під повними парами проти президента Кучми. Американці наразі не можуть довести, що Кольчуги є в Іраку, хоч є багато тривожних даних. Коли ж це буде доведено, то це створить серйозні проблеми для президента Кучми і для України."

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG