Доступність посилання

ТОП новини

Рейтинг симпатій і антипатій поляків: українці піднялися на одну сходинку – але в тому, схоже, не їхня заслуга


Рейтинг симпатій і антипатій поляків: українці піднялися на одну сходинку – але в тому, схоже, не їхня заслуга

Варшава, 14 січня 2003 – У перших днях нового року польський Центр досліджень громадської думки – “Цебос” (CBOS) оприлюднив результати чергових досліджень на тему, кого з інших народів люблять чи недолюблюють поляки. Такі дослідження Цебос проводить майже кожного року, починаючи з 1993-го. Практично беззмінно найбільшою симпатією у поляків користуються відповідно американці, італійці, французи та англійці. Послідовними є поляки і в своїх антипатіях до циганів і румунів. Щодо українців, то ставлення поляків, яке можна назвати швидше негативним, змінюється дуже повільно. Як саме?

Протягом 1993-99 років українці у шкалі симпатій поляків займали стабільне третє місце знизу, випереджуючи лише румунів та циганів. Традиційно антипатію до українців висловлювало близько 60 відсотків опитуваних, а кількість симпатиків вагалася в межах 10 відсотків. І хоч протягом кількох останніх років фахівці зауважили тенденцію до зменшення числа тих респондентів, що ставилися до українців вороже, то симпатиків практично не прибувало, тобто збільшувалася кількість байдужих та нерішучих.

І ось цьогорічні дослідження нарешті принесли якесь зрушення у цій сфері. Відсоток опитуваних, що зізналися у своїх симпатіях до українців, зріс майже вдвічі – до 22 відсотків, а цифра ворожо налаштованих поляків зменшилась на 10 відсотків порівняно з 1999 роком. Це дало можливість українцям піднятися на сходинку вище в рейтингу польських симпатій, звільняючи місце аутсайдера для арабів. Тепер ставлення поляків до українців можна визначити як між євреями згори та арабами, циганами і румунами знизу.

Однак не всі схильні однозначно довіряти соціологічним опитуванням. Історик, колишній голова Об’єднання Українців Польщі Юрій Рейт погоджується, що в даному опитуванні українцям допомогли піднятися в цьому рейтингу араби – ставлення до яких різко погіршилося після подій 11 вересня.

На думку пана Рейта, справжня зміна на краще польських настроїв щодо українців відбувається переважно на рівні еліти, а на рівні пересічного громадянина Польщі цей процес відбувається дуже повільно.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG