Доступність посилання

ТОП новини

Україна нарешті скасувала цінову дискримінацію іноземців, але чи збільшиться від цього кількість туристів? – часопис "Transition"


Україна нарешті скасувала цінову дискримінацію іноземців, але чи збільшиться від цього кількість туристів? – часопис "Transition"

Прага, 14 січня 2003 – Довгоочікуваний крок – скасування Україною дискримінаційної системи різних цін для іноземців та громадян України – приніс нові сподівання на розвиток туризму. Але оглядач часопису "Транзишн" пише, що з приводу цього особливо нема чого тішитися, бо українці від цього тільки програють.

Вхідний квиток до Одеського музею східного й західного мистецтва тепер коштує однаково і для українців, і для іноземців – 1 гривню. Ще недавно огляд художніх скарбів Одещини коштував іноземцеві у 5 разів дорожче, пише кореспондентка часопису в Одесі, яка нагадує і про традиційну дискримінацію іноземних гостей в українських готелях: громадянин із СНД платив удвічі дорожче за українця, а західний турист приблизно втричі. Для країни, економіка якої ґрунтується на туризмі, таке ставлення до іноземних гостей неприпустиме. За підрахунками експертів, майже 6 мільйонів туристів, які щороку відвідують Україну, витрачають там загалом майже 3 мільярди доларів.

Минулого літа дискримінаційній практиці щодо іноземців було покладено край, але часопис "Транзишн" пише про стурбованість українців, що за цінову рівність розплачуватимуться місцеві мешканці. Оглядачка пояснює це на прикладі Києво-Печерської Лаври, вхід до якої від минулого літа коштує для всіх однаково – 10 гривень. До цього українець платив 5, іноземець – 15. Якщо середня зарплатня в Україні – 250 гривень, це означає, що середній українець повинен витратити понад 15 відсотків своєї місячної платні, щоби відвідати з родиною один із найважливіших культурно-релігійних центрів країни.

Оглядачка часопису пише, що фахівці туристичної галузі не певні, що встановлення єдиних цін для місцевих та іноземців якось особливо позначиться на збільшенні відвідувачів України. Про це кореспондентці часопису говорила і директор маркетингу найрозкішнішого в Одесі готелю з однойменною назвою "Одеса", де вартість кімнати за одну ніч для всіх однакова, і коштують вони від 185 до 1200 доларів. Її рецепт заохочення туризму – полегшення візового режиму.

"Транзишн" нагадує, що минулого року уряд України запровадив кількаденні візи по 20 доларів, які можна придбати прямо на летовищах Одеси й Симферополя. Стандартну ж візу видають консульства України за кордоном, але коштує вона 75 доларів, а черга за нею триває кілька годин.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG