Доступність посилання

ТОП новини

"Г’юман Райтс Воч" про Україну в 2002 році


"Г’юман Райтс Воч" про Україну в 2002 році

Прага, 15 січня 2003 – Незважаючи на певний поступ, становище з правами людини в Україні й далі залишається неоднозначним – так уважає провідна американська правозахисна організація "Г’юман Райтс Воч", яка 15 січня оприлюднила свій щорічний звіт про дотримання прав людини у світі за минулий рік. До традиційного переліку українських проблем, таких, як утиски свободи слова, за кордоном говорять і про дискримінацію жінок та навіть расизм в Україні.

Останні парламентські вибори в Україні були більш прозорими, мовиться у звіті "Г’юман Райтс Воч". Але попри деякі позитивні моменти було і чимало порушень. Так, зокрема, кандидати від влади під час кампанії зловживали державними ресурсами. Або ще такі дані: 70-ма відсотками виборчих комісій керували політики з пропрезидентських партій.

У "Г’юман Райтс Воч" також дуже стурбовані становищем зі свободою слова в Україні. Про це заявила Радіо Свобода представник цієї організації Елізабет Андерсон. За її словами, виживання практично всіх головних власників мас-медіа залежить від їхніх зв’язків із владою, і тому в Україні поширена цензура.

Ба більше. Як мовиться у звіті американських правозахисників, минулого року в Україні переслідувань зазнавали опозиційні видання і політики, а журналісти знову були жертвами насилля. Так, зокрема, міліція побила і затримала Олега Заваду за те, що він фотографував жовтневі акції опозиції. Нерозкритими залишаються вбивства журналістів Гонгадзе у 2000 році і Олега Бреуса та Ігоря Александрова у 2001-му.

А щодо справи Гонгадзе, то, як зауважує "Г’юман Райтс Воч", українська влада не раз намагалася приховати свою власну неспроможність докопатися до правди. Так, у жовтні заступник Генерального прокурора України заявив, що нібито Рада Європи відмовилася створювати міжнародну слідчу комісію у цій справі, хоча насправді таку комісію створено. А в квітні Прокуратура відмовилася співпрацювати з судовими експертами Федерального бюро розслідувань США, які спеціально приїжджали до Києва допомагати слідству.

Расизм, контрабанда людьми, дискримінація жінок, мігрантів, біженців і ВІЛ-інфікованих осіб – це також сумні реалії, які побачили закордонні спостерігачі в Україні.

Як наголошують автори звіту, депортовані кримські татари здобули українське громадянство, але й досі їм важко знайти роботу і житло та домогтися офіційного визнання рідної мови. А позитивом є те, що після останніх виборів кримські татари краще представлені в органах влади. Натомість цигани в Україні лише можуть мріяти про велику політику, і водночас саме над циганами найчастіше знущається міліція.

Правозахисники кажуть, що щодо третини всіх в’язнів в Україні застосовують тортури, і той, кого спіткало лихо потрапити за ґрати, має вдесятеро вищий шанс померти, ніж пересічний громадянин.

Неспокійно сьогодні і в українських родинах, які зсередини роздирає домашнє насилля. 80 відсотків безробітних в Україні – жінки, а ті, хто має працю, отримують лише три чверті від зарплати чоловіків за ту саму роботу.

Нагадаю, що ці дані наведено в останньому звіті американської правозахисної організації "Г’юман Райтс Воч".

Знаменно, що найгостріші слова автори звіту залишили для закордонної політики власного, американського уряду. Щоправда, не через "Кольчуги," а тому, що офіційний Вашингтон, на думку "Г’юман Райтс Воч", почав занедбувати права людини заради інтересів боротьби з тероризмом.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG