Доступність посилання

ТОП новини

Проросійські організації Криму називають провокацією пропозицію про балотування Леоніда Кучми на третій президентський термін.


Володимир Притула Проросійські організації Криму називають провокацією пропозицію про балотування Леоніда Кучми на третій президентський термін.

Симферополь, 15 жовтня 2003 - Серед проросійських організацій Криму стався розкол через пропозицію Конгресу російських громад автономії ініціювати висунення чинного Президента України Леоніда Кучму на третій президентський термін. Кримське відділення “Російського блоку”, “Російська громада Криму” і “Російський Рух” назвали заяву Конгресу “провокацією, вчиненою противниками запланованої в Україні політичної реформи

"Російський блок", “Російська громада” і “Російський рух Криму” у своїй заяві, оприлюдненій у середу в Симферополі, також назвали ініціативу Конгресу акцією “деструктивних політичних сил”, що спрямована на “підрив довіри суспільства до Президента України Леоніда Кучми і на дестабілізацію ситуації в країні". Нагадаю, що цього понеділка “Конгрес російських громад Криму” заявив, що для збереження стабільності і ладу в суспільстві та державі потрібно висунути й обрати на третій президентський термін нинішнього Президента України Леоніда Кучму.

На думку авторів сьогоднішньої заяви, зараз в Україні склалася атмосфера "відносної довіри" до Президента, чому "в немалій мірі сприяла особиста позиція Леоніда Кучми, пов’язана з відсутністю у нього планів балотуватися на третій термін президентства". Крім того, лідери проросійських структур відзначають, що їм нічого не відомо про діяльність організації, котра називає себе "Конгресом російських громад Криму", а особа її голови Сергія Шувайникова "в активістів російських організацій Криму та України викликає великі сумніви”.

Пана Шувайникова, який з колегами по Конгресу в середу провів прес-конференцію, не дуже здивувала позиція його однодумців з проросійського політичного спектру Криму. За його словами, він очікував таку критику і спротив. Сергій Шувайников: “Природно, ми розуміємо, що така позиція не всім подобається, коли росіяни займають справді реальну нішу у політичному житті України. Справді, ми чекали, що це буде названо провокацією, але говорити можна що завгодно. Ми ж у цій ситуації змушені будимо обирати : якщо не піде Леонід Кучма, значить президентом стане або правий Віктор Ющенко, або лівий Петро Симоненко. Нас це не влаштовує. А щодо критики, то нас хвилює не те, що скажуть політичні сили, а що скажуть люди”, - заявив лідер Конгресу російських громад Криму Сергій Шувайников.

Місцеві ж спостерігачі звертають увагу на контакти Конгресу із місцевими об’єднаними есдеками, тоді як “Російський блок” і “Російська громада Криму” більше орієнтуються на донеччан.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG