Доступність посилання

ТОП новини

Україна політично підтримала боротьбу з корупцією. Залишилося ще й практично.


Сергій Драчук Україна політично підтримала боротьбу з корупцією. Залишилося ще й практично.

Прага, 10 вересня 2003 – Україна і ще п’ять післярадянських держав ухвалили в середу реґіональний план боротьби з корупцією. План, підтверджений на зустрічі в Стамбулі шести країн – учасниць Антикорупційної мережі держав із перехідною економікою, має здійснюватися під егідою Організації з економічної співпраці й розвитку. Україна оголосила про повну політичну підтримку цього плану. В Організації з економічної співпраці та розвитку сподіваються, що підтримка буде й практична.

Азербайджан, Вірменія, Грузія, Росія, Таджикистан і Україна ухвалили план дій для боротьби з корупцією і зобов’язалися вжити серйозних заходів із цілої низки пріоритетних напрямків, повідомила радіо “Свобода” Вера Ґюндель із секретаріяту Антикорупційної мережі держав із перехідною економікою: «Це такі галузі, як створення належних юридичних та інституційних засад для дієвої боротьби з корупцією, розвиток вільних від корупції владних установ зі здоровою робочою етикою. Йдеться також і про ініціятиви для приватного бізнесу, і про залучення громадянського суспільства до протикорупційних зусиль». Крім розвитку чесності цивільних і державних урядовців, підзвітності й відкритості їхніх дій, план передбачає, серед іншого, й досягнення дієвого попередження корупції, розслідування й покарання за неї та відповідальність приватного бізнесу за підкуп чиновників.

Український уряд на засіданні представляв перший заступник міністра фінансів, голова державного департаменту фінансового моніторинґу Сергій Гуржій, повідомили радіо “Свобода” в Міністерстві фінансів. Говорить керівник управління взаємодії з громадськістю й засобами інформації міністерства Андрій Майснер: «Сергій Гуржій виступив на першому сесійному засіданні конференції з доповіддю, в якій він дав характеристику стану справ і перспектив щодо поліпшення боротьби з корупцією в Україні. Від імені українського уряду він висловив підтримку реґіонального плану антикорупційних дій».

Але цей реґіональний план – справа з юридичного погляду не обов’язкова до виконання, суто добровільна. В Організації з економічної співпраці та розвитку вважають, що така добровільна співпраця з важливих питань, як боротьба з корупцією, може бути дієвою. На запитання, чи не зашкодить ця необов’язковість ухваленого нині плану, Вера Ґюндель відповіла: «Навпаки , гадаю, це насправді відкрита можливість приєднатися для таких країн, як Україна: вони можуть приєднатися до такого формату, але, мабуть, не приєдналися б до обов’язкового для виконання».

Нинішня зустріч – схвалення плану дій для боротьби з корупцією, це лише початок, каже вона: « Наступний крок полягатиме в тому, що уряди матимуть надати нам дуже дбайливий, широкий і глибокий огляд їхнього юридичного й інституційного підґрунтя для боротьби з корупцією». Ці огляди потім досліджуватимуть експерти і з самих дотичних країн, і з деяких країн – членів Організації з економічної співпраці та розвитку, і з міжнародних установ: Світового банку, Європейського банку реконструкції й розвитку та Організації об’єднаних націй. «Після цього процесу буде видана низка рекомендацій щодо сильних і слабких сторін цих країн, на які треба звернути увагу, і потім ми збираємося розробити план конкретної діяльності, спрямованої на те, щоб подолати слабкі місця», – каже Вера Ґюндель із секретаріяту Антикорупційної мережі держав із перехідною економікою, що працює під егідою Організації з економічної співпраці та розвитку.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG