Доступність посилання

ТОП новини

Німецькі коментатори про ситуацію в Україні.


Надія Кандиба Німецькі коментатори про ситуацію в Україні.

Німеччина, 2 січня 2004 - У ці дні Україна знову привернула до себе увагу західних коментаторів та оглядачів. Причина - рішення Конституційного Суду про те, що Леонід Кучма може втретє балотуватися на президентських виборах.

“Закон Кучми” – так назвала німецька газета “Франкфуртер альгемайне цайтунг” коментар, присвячений останнім подіям в Україні. “Якби Кучма був президентом, який може похвалитися безсмертними заслугами в справі перетворення України на зразкову демократію, то тоді продовження його повноважень можна було б сприйняти тільки з легким здивуванням”, - коментує газета рішення Конституційного Суду і додає: “Але Кучма не має відповідних заслуг”. Крім того, на думку коментатора, таке рішення “зовсім не сприяє збільшенню довіри громадян до державних установ, якщо вони тлумачать констиуційні положення так, як цього хочуть владоможці. Оцінюючи останні події минулого року, німецькі аналітики говорять про посилення позицій нинішнього українського президента. Принаймні такої думки дотримується берлінський політолог Александр Отт:

“Від слабкості, яка спостерігалася в Кучми ще три роки тому, практично нічого не залишилося. Йому не зашкодили ані вуличні протести, ані позапарламентська опозиція”, - нагадав Отт, звернувши увагу на те, що Україна так і не просунулася в напрямку справжньої демократії. Газета “Франкфуртер рундшау” навіть вважає, що такій Україні “нема чого робити в спільноті демократичних держав”. Політолог Александр Отт порівнює ситуацію в Україні з тим, що відбувається в сусідній Росії, де потужний державний апарат насаджує свою точку зору політичним партіям. На його думку, Україні важливо змінити політичну систему, аби президент, хто б ним не був, не міг домінувати над політичною елітою країни. Водночас німецький експерт звернув увагу на послаблення тиску на Київ з боку Заходу, що також сприяло посиленню позицій нинішнього українського президента. Александр Отт пояснив:

“З одного боку, Кучма вдався до дуже вдалої тактики, відрядивши українських солдатів до Іраку. Таким чином він частково нейтралізував тиск з боку Сполучених Штатів. З іншого , Європейський союз не має багато важелів, щоб впливати на Україну”. Крім того, вважає німецький експерт, західноєвропейські політики, вірогідно, побоюються, що в разі дуже сильного тиску Україна остаточно віддрейфує на Схід, в обійми Росії.
XS
SM
MD
LG