Доступність посилання

ТОП новини

Прес-служба уряду Німеччини: українсько-німецькі консультації на найвищому рівні перенесені на прохання української сторони.


Надія Кандиба Прес-служба уряду Німеччини: українсько-німецькі консультації на найвищому рівні перенесені на прохання української сторони.

Німеччина, 16 січня 2004 - Вже давно не було стількох чуток, скільки довкола нинішнього перебування Президента України в Німеччині. Завтра Леонід Кучма має повернутися до Києва, повідомляють в Адміністрації Президента. Український лідер перебуває за кордоном майже три тижні - з 26-го грудня. За офіційними даними, щоб реабілітуватися після перенесеної в Україні операції. Як він себе почуває, невідомо. Як сказали радіо “Свобода” у прес-службі федерального уряду Німеччини, заплановані на першу половину січня німецько-українські міжурядові консультації на найвищому рівні були перенесені на прохання саме української сторони. Остаточно новий термін саміту ще не визначений.

Німецькі журналісти, яким так само, як і їхнім українським колегам, не вдалося дізнатися жодних подробиць про перебування Леоніда Кучми в Баден-Бадені, роблять з цього висновок: або українському державному лідерові дійсно так сподобався Баден-Баден, що він вирішив довше, ніж планувалося, залишитися в цьому курортному містечку; або вчасно приступити до роботи йому завадив стан його здоров’я. З’ясувати, як справді почуває себе український державний лідер, так і не вдалося. В клініці Макса Ґрундіґа, про яку згадало інтернет-видання “Українська правда”, взагалі відмовилися від якихось коментарів, заявивши, що принципово не розголошують жодної інформації про своїх клієнтів. Отже широкому загалу й надалі не відомо, де саме проходив реабілітаційний курс Леонід Кучма після перенесеної в Києві операції. Чи виправдана така закритість української політики? З цим запитанням ми звернулися до берлінського політолога Александра Отта:

“Це вже не вперше, що Кучма перебуває за межами країни під час серйозної політичної кризи в його державі. Цього разу він знову вибрав подібну тактику. З одного боку, складається враженням, що він нічого не хоче мати спільного з подіями вдома. З іншого - зрозуміло, що частина відповідальності за ситуацію, що склалася в парламенті, лежить також на його плечах, і він, перебуваючи за кордоном, тримає ситуацію під контролем”, - сказав Александер Отт.

Що ж стосується закритості, то це типово не тільки для нинішнього глави української держави, а для всієї політичної еліти в цій колишній радянській республіці.

“Про прозору політику та прозорих політиків в Україні поки що не може буи й мови”, - сказав Александер Отт. Німецький політолог зауважив, що в демократичних країнах Заходу навіть уявити собі не можна, що державний лідер зникає на кілька тижнів і ніхто не знає про нього жодних подробиць. У Німеччині, наприклад, політики перебувають під постійним тиском з боку незалежних засобів масової інформації, які відстежують кожний їхній крок, і, аби не зашкодити своєму іміджу, ніколи не приховують, де і як вони проводять свій час, пояснив німецький політолог Александер Отт. Відомо, наприклад, не тільки, що канцлер Німеччини Герхард Шредер нинішні різдвяні та новорічні свята проводив у себе вдома в Ганновері, а навіть хто прикрашав ялинку. Як визнав сам Шредер, це завжди робить його дружина Доріс.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG