Доступність посилання

ТОП новини

Ексклюзивне інтерв’ю, яке колишній Держсекретар США Мадлен Олбрайт дала в Києві радіо "Свобода".


Сергій Кисельов Ексклюзивне інтерв’ю, яке колишній Держсекретар США Мадлен Олбрайт дала в Києві радіо "Свобода".

Київ, 22 лютого 2004 року.

Колишній Державний секретар Сполучених Штатів Америки Мадлен Олбрайт була почесним гостем міжнародної конференції в Києві "Україна в Європі та світі".

Існує легенда, буцімто Мадлен Олбрайт за часів своєї роботи на посаді Держсекретаря США чи не на кожні міжнародні переговори спеціально вдягала ту чи іншу брошку. І ця прикраса щоразу символізувала позицію, яку відстоюватиме "залізна леді" американської зарубіжної політики. На моє запитання, що означає брошка у вигляді двох великих листків, наче щойно зірваних з кришталевого дерева, яка прикрашала жакет Мадлен Олбрайт у Києві, моя співрозмовниця відповіла: брошка символізує нове листя, нову парость в історії України.

Далі заговорили про майбутні президентські вибори в Україні. Мадлен Олбрайт зауважила з цього приводу: "Я вважаю, що ці вибори є ключовими. На мою думку, люди мають розуміти, що вибори — це не те, що відбувається саме в день виборів, а весь процес, який передує цьому. Просто треба зробити так, щоб ті, хто голосуватиме, могли почути різні точки зору, а не те, що збори відмінені або що кандидат не може влаштувати зустріч з виборцями. Також преса має бути незалежною, і не треба урізати права преси, аби, так би мовити, ставити її на місце. Я слухала промову українського прем''єр- міністра - щось про те, що існує іноземна підтримка для кандидатів від опозиції. Це нісенітниця. Існує залякування. Я вважаю, що опозиційні партії повинні мати нагоду вільно спілкуватися з виборцями, а виборці мають голосувати на власний розсуд, без маніпуляцій".

Сергій Кисельов: “2004-го року в трьох країнах : в Росії, в Україні та в США- відбудуться президентські вибори. Чи можна порівняти те, як проходить підготовка до них?”

Мадлен Олбрайт:"Найцікавіше, щодо цих виборів, які пройдуть у трьох країнах, і найголовніше це дії опозиції. В Росії, як ми знаємо, нема справжньої опозиції. Навколо Путіна, як це не дивно, опоненти існують лише на словах. Реальних опонентів нема. В Україні, я вважаю, є можливість справжніх виборів. Є справжній опонент. Віктор Ющенко, і його рух дуже сильний. Питання тут полягає в тому, чи дозволить це уряд. Тобто, чи вистачить урядові мужності провести чесні вибори. У нас в Америці дуже сильна опозиція і потужні дебати. Наша проблема полягає в тому, що опозиційна партія , партія демократів , досі не обрала кандидата. Тим не менше, я вважаю, що в США матиме місце безкомпромісна передвиборча боротьба, що вона буде і прозорою, і чесною".

Сергій Кисельов: “Виступаючи минулої п’ятниці зі спічем на відкритті міжнародної конференції у Києві "Україна в Європі та світі", ви зауважили, що президент Росії Владимир Путін усе менший стосунок має до демократичних засад. Про що йшлося?”

"Я дуже занепокоєна тим, що відбувається в Росії. У Росії багато проблем. Пан Путін провів чимало позитивних економічних реформ, однак він розосередив уряд і урізав права преси. Склалася неоднозначна ситуація з конкурентоспроможними суперниками на президентських перегонах. Путін все більше і більше говорить про сильну Росію. Я була шокована словами Путіна про те, що крах Радянського Союзу являє собою національну трагедією. І все це не є ознаками демократії".

Сергій Кисельов: “Однією з умов проведення чесних президентських виборів в Україні ви назвали свободу преси. Тим часом цього року зазнали утиску не лише деякі українські видання, ба навіть і українська служба радіо "Свобода". Нові господарі радіостанції "Довіра", посилаючись на суто економічні причини, відмовили "Свободі" у ретрансляції її передач в діапазоні FM”.

Мадлен Олбрайт: "На мою думку, існують люди, які можуть сказати, буцімто це економіка, буцімто це контракти. Для мене ж не є загадкою, чому сьогодні "Довіра" не хоче чути незалежну думку радіо "Свобода", забезпечувати людей альтернативними джерелами інформації. Я б сказала, що вони використали економічні пояснення для політичних причин".

Сергій Кисельов: “Участь України у стабілізаційних силах в Іраку - як може позначитися на міжнародному іміджі країни те, що Київ надіслав своїх миротворців у зону Перської затоки?

Мадлен Олбрайт: "На мою думку, дуже добре, що Україна допомагає США. Я вважаю це правильним. Навіть незважаючи на те, що я не є симпатиком війни, я погоджуюсь, що підтримка наших друзів дуже для нас важлива. Однак це не означає, що країни Європи і США не звертатимуть увагу на те, що відбувається в Україні, оскільки Україна підтримує США. Тому що найголовніше для майбутнього України бути вільною і демократичною державою. І щоб люди могли вільно обирати уряд, який би не ущемлював нічиїх прав - ні преси, ні радіо "Свобода".

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG