Доступність посилання

ТОП новини

Костянтин Григоришин називав себе людиною Павла Лазаренка: свідчення швейцарського банкіра.


Мар’яна Драч Костянтин Григоришин називав себе людиною Павла Лазаренка: свідчення швейцарського банкіра.

Сан-Франциско, Москва, Прага - 23 березня 2004 року.

Мар’яна Драч

Радіо “Свобода уважно стежить за судовим процесом над колишнім прем''єр-міністром України Павлом Лазаренком, якого в Америці звинувачують у відмиванні 114 мільйонів доларів. Лазаренко заперечує свою вину і каже, що переказував гроші за кордон, щоб фінансувати опозиційну діяльність в Україні.

Сьогодні ми пропонуємо Вашій увазі репортаж із Сан-Франциско нашого спеціального кореспондента, експерта радіо “Свобода” з питань злочинності та корупції Романа Купчинського. Він розповість детальніше про засідання каліфорнійського суду.

Роман Купчинський

"22 березня на суді Павла Лазаренка давав свідчення, записані на відеоплівці, Андрей Волкович, банкір з фірми “Кредит свісс” з Женеви. Волкович розповів, як Лазаренко приїздив до “Кредит свісс” разом з Петром Кириченком, щоб дати розпорядження банкові на переказ 85 мільйонів доларів на офшорний банк в Чаннел Айлендз."

Мар’яна Драч

А коли це було?

Роман Купчинський

"Це було влітку 1998 року. Захисник Лазаренка під час допиту запитав Волковича, чи керівники “Кредит свісс” знали про ці операції і чи вони робили спроби перевіряти джерела фондів, які були на рахунках Лазаренка і Кириченка. На це Волкович відповів: “Сам голова банку “Кредит свісс” знав про ці операції, і був певний, що все було законно зроблено і що гроші були законні.

Цього дня прокуратура також викликала як свідка голову американської фірми “Пасифік модерн хоумз” пана Томаса Дайера. Дайер розповів, як Петро Кириченко звернувся до нього з пропозицією продати в Україну 6 котеджів. Прокуратура показала копію оригінального рахунку, виставлену фірмою “Пасифік модерн хоумз” за продаж котеджів.

Побіч оригінального рахунку показали також ще один рахунок – фальшивий, сумою на декілька сот тисяч доларів, більше, ніж оригінальний, і лист до київської митниці з проханням, щоб митна служба в Києві користувалася тільки другим (тобто фальшивим) рахунком. Цей лист також був підроблений і з фальшивим підписом директора фірми “Пасифік модерн хоумз”.

Як повідомляють джерела в суді, в понеділок, 29 березня, буде свідчити Петро Кириченко, колишній співробітник Павла Лазаренка і основний свідок прокуратури".

Мар’яна Драч

От Ви згадали про те, що швейцарський банкір розповідав про ділові контакти Григоришина з Павлом Лазаренком. Чому саме згадувалося ім’я Григоришина, в якому контексті? Що намагалося довести обвинувачення?

Роман Купчинський

Це було під час свідчень Волковича. Його запитували, чи він контактував з Лазаренком і Кириченком, чи він старався через них одержати нових клієнтів для банку. Він сказав “так”, і між тими клієнтами він згадав Григоришина. І другий раз у свідченнях він згадав, як він, Волкович, їздив в Україну з банкіром з Росії, який називався Мальцев. Мальцев працював для “Кредит свісс-Бостон” у Москві. Мальцев, Волкович, Григоришин і Кириченко поїхали до Дніпропетровська, щоб там говорити у справах бізнесу, але конкретно не було сказано, з якого бізнесу.

Тоді запитали у Волковича, як себе представляв Григоришин. Він відповів, що Григоришин себе представляв постійно як бізнес-партнер Лазаренка. І на тому скінчили, більше про Григоришина згадано не було. Але стає ясно, що Григоришин був у якійсь мірі пов’язаний з цими питаннями.

Мар’яна Драч

Чи під час судового засідання в Сан-Франциско лунали імена інших відомих українських чи російських політиків і бізнесменів?

Роман Купчинський

Поки що ні. Вчора не згадувалося. Найцікавіше було, звичайно, питання, хто в швейцарському банку давав згоду на те, щоб відкрити рахунки для Лазаренка і Кириченка (Волкович відповів, що сам голова банку “Кредит свісс” на це дав згоду), і чи були зроблені спроби перевірити джерела цих фондів?

Це дуже важливі питання є, тому що в той самий час проходили різні інші гроші через швейцарські рахунки. Скажімо, Павел Бородін, який тоді був завідуючим у справах Кремля, і цілий скандал навколо 30 мільйонів доларів, які перемивалися через швейцарські банки.

Недавно, минулого року, заарештували в швейцарських банках рахунки Йосипа Кобзона, члена російської Держдуми і співака, який також має близькі стосунки з українською політичною елітою. Мар’яна Драч

Наступне судове засідання у справі Павла Лазаренка в Каліфорнії має відбутися у середу. Тепер детальніше про Костянтина Григоришина. Його прізвище стало відоме широкому загалу після того, як у жовтні 2002 року міліція затримала Григоришина в центрі Києві, а після обшуку нібито знайшла наркотики. Саме тоді виявилося, що Костянтин Григоришиня не просто бізнесмен, а громадянин Російської Федерації і один з найбагатших підприємців України. Принаймні таким він був донедавна. Детальніше розповідає наш московський кореспондент.

Віталій Портников

Григоришин народився під щасливою зіркою. Працівники органів внутрішніх справ, які здійснювали арешт бізнесмена, навряд чи знали, що співрозмовником Григоришина в ресторані “Егоїст” буде народний депутат України Володимир Сівкович, недоторканність якого було порушено. Саме у зв’язку із цим справа Григоришина набула не тільки економічного, але й політичного розголосу. У справу втрутилося посольство РФ в Україні, представники російських і українських бізнес-кіл. Григоришина довелося звільнити.

Саме тоді згадали, що свій бізнес молодий бізнесмен розпочав в Дніпропетровську за допомогою Павла Лазаренка, тоді одного з наймогутніших українських політиків і олігархів. Саме за допомогою Лазаренка Григоришин встановив контроль над підприємством “Дніпроспецсталь”, одним із найважливіших в українській економіці. Після того, як зірка Лазаренка зайшла, Григоришин встановив нові партнерські стосунки із нинішнім керівником АП Віктором Медведчуком та головним партнером Медведчука в бізнесі і політиці Григорієм Суркісом. Так підкреслювали українські і російські ЗМІ.

Саме боротьба за власність між Григоришиним з одного боку і Медведчуком та Суркісом з іншого, як вважали спостерігачі, стала причиною дивовижного арешту одного з найбагатших бізнесменів України за наркотики.

Однак після звільнення Григоришину вдалося встановити непогані бізнес-стосунки з іншим українським олігархом – народним депутатом України Віктором Пінчуком. Як вважають, саме ці взаємини і врятували на певний час бізнес Костянтина Григоришина. Однак тільки на певний час. Зараз в українських ЗМІ знову з’являються повідомлення про те, що Костянтин Григоришин продовжує боротьбу із близькими до Віктора Медведчука та Григорія Суркіса бізнес-колами, і що сьогодні Віктор Пінчук вже не так зацікавлений у своєму бізнес-партнері, як це було ще кілька місяців тому.

А отже бізнесові російського громадянина Костянтина Григоришина в Україні загрожують нові небезпеки. Вважають, що цей бізнес приречений, а майно, яке свого часу за допомогою Павла Лазаренка набув в Україні Костянтин Григоришин, буде розподілено між новими учасниками гри".

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG