Доступність посилання

ТОП новини

У Києві готуються до нової експертизи записів Мельниченка – доможуть Росія і Литва?


Мар’яна Драч У Києві готуються до нової експертизи записів Мельниченка – доможуть Росія і Литва?

Київ, Прага 24 березня 2004 року – В Україну приїхали закордонні експерти, щоб провести нову експертизу записів Миколи Мельниченка. Це сьогодні підтвердила речник Генеральної прокуратури України Оксана Соколова. За деякими повідомленнями, це двоє фахівців з фоноскопії з Росії і один з Литви. На запитання радіо “Свобода”, звідки приїхали експерти, Оксана Соколова відповіла так:

"Я зараз не можу повідомити цю інформацію. У мене є інформація про те, що це дійсно приїхала група експертів. З ними дійсно зараз працюють люди, які ведуть розслідування по цій справі. Я думаю, що це все подробиці і якщо там якесь джерело називає, можливо воно так і є, я не буду нічого стверджувати. Я тут не бачу чогось принципового, звідки експерти. Головне – результат, який буде досягнуто і який ми оприлюднимо, коли будемо його мати" .

За кордоном уже проводили кілька експертиз записів Миколи Мельниченка. Так, зокрема Федеральне бюро розслідувань Сполучених Штатів підтвердило автентичність розмови, з якої випливає, що Президент України давав згоду на продаж радарних систем "Кольчуга" до Іраку. Проте влада у Києві наполягає на тому, що розмови Президента Кучми було сфальсифіковано. Кабінет міністрів виділив на нове дослідження записів Мельниченка 850 тисяч гривень. Міжнародні журналістські організації виявили бажання здійснювати громадський контроль за експертизою, але у Києві їм відмовили. Знову говорить речник Генеральної прокуратури Оксана Соколова:

"Участь громадських організацій у проведенні розслідування не передбачена чинним законодавством України. І тому не дивлячись на те, що слідство у цій справі намагається бути прозорим і відкритим, але порушувати норми закону навіть під тиском впливових громадських організацій ми не можемо" .

Але представники опозиції вважають, що нова експертиза записів Мельниченка потрібна владі у Києві напередодні виборів. Про це сказав радіо “Свобода” Тарас Чорновіл, який входить до тимчасової парламентської комісії з розслідування справи Георгія Гонгадзе:

"Будуть готуватися способи для того, щоб справу просто заглушити. Реально міністерство юстиції США на сьогоднішній день провело достатні експертизи, і вони мають абсолютно офіційну юридичну цілісність. Потрібно було єдине , одного єдиного документа: щоб Генпрокуратура України дала від себе клопотання, що ці експертизи були проведені на їхнє замовлення. І ніяких коштів, до речі, на це виділяти не треба було. Експертизи пройшли без витрачання грошей з української сторони. Але зрозуміло, що при такій перевірці, при такій експертизі стане явним, що це є доказова база в суді. І тоді вже і українські суди будуть зобов’язані приймати для розгляду справи за звинуваченням і проти Леоніда Кучми, і проти інших високопосадовців, які фігурують на цих плівках" .

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG