Доступність посилання

ТОП новини

«Газпром» розпочав чергову «психологічну війну» проти Польщі


Варшава – Від початку цього року виникли проблеми з недопостачанням до Польщі 25 відсотків блакитного палива через «зникнення» з ринку енергоносіїв компанії «РосУкрЕнерго». «Газпром» не хоче взяти на себе виконання міжнародних зобов’язань своєї дочірньої компанії «РосУкрЕнерго» щодо постачання газу до Польщі. «Газпром» ставить Польщі все нові вимоги, що може призвести до цілковитого контролю Росії над польською газовою системою і тим самим впливати на енергетичну безпеку країни.

Ще на зламі року «Газпром» заохочував Польщу підписати новий газовий контракт з тим, що він, мовляв, готовий відмовитись від будівництва Північного газопроводу по дну Балтійського моря та повернутися до проекту будівництва на території Польщі так званої другої Ямальської газової транзитної труби. Нині на «газовому фронті» «Газпром» почав психологічний наступ на Польщу, який може призвести до повного контролю Росії над існуючою в Польщі газотранспортною системою. Уряд не коментує цю ситуацію.

Міністерство економіки Польщі заявляє, що минулого місяця віце-прем’єра російського уряду Ігоря Сєчина поінформували про те, що Польща готова до переговорів стосовно поставок газу. Відповіді нема, і цей факт однозначно призвів до напруження атмосфери між Варшавою та Москвою.

Наступного тижня до Москви поїде польська урядова делегація. На порядку денному має стояти не лише питання про постачання газу до Польщі, а й про те, хто матиме вирішальний голос у правлінні газової компанії «EuRoPol Gaz». Паї цієї компанії, як власника польського відрізка європейського Ямальського газопроводу, зараз порівну розподілені між «Газпромом» та польською Державною компанією з добування нафти і газу «PGNiG». Обидві сторони взаємно блокують стратегічні рішення стосовно компанії «EuRoPol Gaz» і водночас рішення стосовно транзиту газу до країн Європи.

«Газпром» може повністю заволодіти компанією «EuRoPol Gaz»


Чого хоче досягти «Газпром», ультимативним шляхом пропонуючи Польщі зменшити вартість транзиту газу? Щодо цього фахівець з питань паливно-енергетичного сектора Польщі Анджей Кублик каже: «Якщо компанія «EuRoPol Gaz» отримуватиме менші прибутки від транзиту газу, а це відбувається в той час, коли компанія сплачує банківський кредит на будівництво Ямальського газопроводу, то їй не залишається нічого іншого, ніж оголосити банкрутство. Тоді право володіти компанією матиме другий співвласник, тобто фінансова група «Газпрому».

Анджей Кублик наголошує, що у такому випадку Росія де-факто матиме повний контроль над польською газотранспортною системою.

Про те, що Росія у вирішенні долі газових контрактів ставить Польщу в невигідне становище говорить і фахівець з питань газового ринку Аґнешка Лакома.

«Польська державна компанія з питань видобутку нафти і газу «PGNiG» не пізніше травня має почати процес наповнення блакитним паливом резервних газосховищ. Отож, якщо договір із Росією буде підписаний лише в серпні або вересні, то це нас зовсім не влаштовує, бо без відповіді залишиться ключове питання: чим опалюватимемо країну зимою?», – зазначає Аґнешка Лакома.

Як вийти з кризової ситуації? Енергетична безпека Польщі, ймовірно, поліпшиться лише через п’ять років, коли неподалік Щеціна почне роботу газопорт, куди прибуватимуть танкери зі скрапленим газом з країн Аравійського півострова, вважають польські фахівці.

(Варшава – Прага – Київ)

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG