Доступність посилання

ТОП новини

Хто і як постачатиме газ Європі, вирішують дві конференції


General -- pipeline Nabucco, gas filter in Baumgarten
General -- pipeline Nabucco, gas filter in Baumgarten

Прага – Цими днями в Туркменистані й Болгарії відбуваються дві енергетичні конференції з питань природного газу. Як вважають аналітики, вони обидві матимуть велике значення для Європи, яка намагається розширити список своїх поставників енергоносіїв, а також і для потенційних поставників – зокрема, для Росії.

Дві конференції мають лише незначні розбіжності в порядку денному. Обидві присвячені тому, які газогони постачатимуть газ у Європу і з яких країн. І обидві вони відбуваються в час, коли Європа намагається відірватися від своєї залежності від підконтрольних Росії постачальників енергоносіїв і неспокійних транзитних шляхів через Білорусь та Україну.

Це питання розглядатимуть, зокрема, на конференції з назвою «Безпека і партнерство», розповідає Радіо Свобода італійський аналітик із енергетичних питань Федеріко Бордонаро.

«У Болгарії, в Софії 24 і 25 квітня обговорюватимуть, мабуть, два головні питання. Перше – це диверсифікація доступу Європейського Союзу до природного газу. І, очевидно, там говоритимуть про газогони «Набукко» і про «Південний потік», який є альтернативою до «Набукко». Саме цю альтернативу підтримують росіяни», – каже він.

На думку експерта, софійська конференція може остаточно вирішити, який із двох газогонів – «Набукко» за підтримки ЄС і низки його членів чи «Південний потік» за підтримки Росії – буде збудований у першу чергу.

Але це ще не все, каже фахівець: «Другою темою, мабуть, буде пропозиція президента (Росії Дмитра) Медведєва щодо нової енергетичної хартії в Європі, яку мали б узгоджувати разом із росіянами. Це дуже делікатна тема, і, звичайно, знову є ризик, що Євросоюз розколеться на тих, хто підтримує таку велику оборудку з Росією, і тих, хто має за краще твердіше ставитися до росіян і вести самостійнішу європейську енергетичну стратегію без участі росіян».

Європейський чи російський проект отримає газ – тема й іншої конференції

А тим часом Туркменистан уже в четвер приймає іншу, першу для себе міжнародну енергетичну конференцію з важкою назвою «Надійний і стабільний транзит енергоносіїв і його роль у забезпеченні сталого розвитку і міжнародної співпраці».

На цій, теж дводенній, конференції, що відбувається за підтримки ООН, переважатиме інше питання, каже Федеріко Бордонаро: «В Ашгабаті головна увага буде на прикаспійських ресурсах, і в першу чергу на туркменських ресурсах».

На ній, за словами аналітика, теж ітиметься про те, кому дістануться ресурси Туркменистану – європейському чи російському проектові.

Експерт звертає увагу, що в ашгабатській конференції беруть участь впливовий російський віце-прем’єр Ігор Сєчин, керівник «Газпрому» Олексій Міллер і міністр енергетики Росії Сергій Шматко.

«Росіяни влаштують величезний тиск на туркменів, на туркменське керівництво, щоб ті розширили співпрацю з росіянами, а не з європейцями», – наголошує фахівець.

А приблизно через два тижні енергетична тема продовжиться в Празі. Чехія, яка головує нині в ЄС, скликає саміт, щоб обговорити проекти так званого «Південного коридору» постачання каспійських енергоносіїв до Європи.

(Прага – Київ)
  • Зображення 16x9

    Сергій Драчук

    Почав співпрацю з Радіо Свобода з самого початку 1990-х, із 1992-го – постійно, спершу в Києві, з 1995-го – в штаб-квартирі в Празі.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG