Доступність посилання

ТОП новини

Тимошенко хоче задокументувати недобір газу


Київ – Україна хоче зафіксувати на папері скорочення обсягів споживання природного газу. Це питання, за словами Прем’єр-міністра Юлії Тимошенко, вона обговорюватиме під час свого візиту до Москви, запланованого на 28-29 квітня. Сьогодні українські чиновники висловлюють щодо майбутніх переговорів оптимізм. Та підстави для занепокоєння, на думку експертів, є, оскільки штрафні санкції за недобір газу можуть бути дуже великими.

Сьогодні Україна споживає значно менше природного газу, ніж планувалося раніше. Це, за словами Прем’єр-міністра Юлії Тимошенко, пов’язане, по-перше, з економією, а, по-друге, з тим, що в період глобальної економічної кризи виробництво працює не на повну потужність.

Раніше Україна уже заявляла про зацікавленість у скороченні законтрактованих обсягів газу з 40 до 33 мільярдів кубів. До речі, за перші три місяці цього року Київ відібрав російського газу вдвічі менше, ніж планувалося: 2,5 мільярди кубометрів проти 5. Тож, за січневою російсько-українською угодою, «Газпром » має юридичні підстави для штрафних санкцій. Він може вимагати оплати 150% вартості невибраного газу.

Сподівання на «добру волю»


Наразі чиновники висловлюють оптимізм щодо переговорів із Москвою. За словами міністра палива та енергетики Юрія Продана, упродовж чотирьох місяців українській стороні вдавалося домовлятися про купівлю менших обсягів газу, тож є надія, що так буде і в майбутньому.

«Ми домовляємося з Росією. Умови договору дозволяють це робити. Тому що і російська сторона розуміє ситуацію, яка складається зі споживанням, – каже Юрій Продан. – Протягом першого кварталу у нас все було нормально, ми домовлялися. Січень, лютий, березень, квітень... вже домовленості є по кожному місяцю. І в тих платіжках, які виставляє «Газпром», передбачається якраз фактичний обсяг споживання за ці місяці. Тому будемо сподіватися на добру волю і домовленості у майбутньому», – зазначив міністр ПЕК в інтерв’ю Радіо Свобода.

Тимошенко вгодила Секретаріату Президента?

У Секретаріаті Глави держави вітають ініціативу Юлії Тимошенко. На думку уповноваженого Президента з міжнародних питань енергетичної безпеки Богдана Соколовського, сьогодні й справді є підстави сподіватися, що Києву вдасться домовитися з Москвою про скорочення законтрактованих обсягів газу.

«Настав час, коли Прем’єр визнає помилковим те, що було записано в контракті від 19 січня. Ініціатива про те, щоб це було юридично відкориговано, абсолютно вітається. І російська, і українська сторони зацікавлені у тому, щоб співробітництво було взаємовигідне, і без усяких політичних навантажень», – зазначив Богдан Соколовський в інтерв’ю Радіо Свобода.

Недобраний газ може «вибухнути»


Однак експерти висловлюють занепокоєння ситуацією, що склалася з недобором Україною законтрактованих обсягів газу. Допоки скорочення не буде зафіксоване на папері, підстави хвилюватися є, каже Радіо Свобода координатор із питань реалізації Меморандуму Україна – ЄС у сфері енергетики Олександр Тодійчук.

«Нас чиновники зараз свято заспокоюють, що «Газпром» не виставлятиме претензій, що Україна не добирає обсяг газу, – каже експерт. – Надзвичайно важливим завданням Прем’єр-міністра Тимошенко під час її візиту до Москви буде покласти все це на папір. Тому що в нас немає чітких на папері угод, що «Газпром» не виставлятиме претензій, що Україна не вибирає всіх обсягів газу, визначених угодою. Якщо цього не буде зроблено на папері, це може бути міною сповільненої дії», – вважає Олександр Тодійчук.

Раніше перший заступник голови «Газпрому» Валерій Голубєв заявляв, що російській стороні складно застосовувати до України штрафні санкції за недобір газу, з огляду на її фінансові проблеми.

Але сьогодні українсько-російські відносити у газовій сфері є не найкращими. Чергове їх загострення сталося після підписання в Брюсселі декларації щодо модернізації української газотранспортної системи. Це викликало шквал різких заяв із боку Росії як на адресу України, так і на адресу Європи.

Після цього російська сторона скасувала візит Юлії Тимошенко до Москви, який мав відбутися на початку квітня.

(Київ - Прага)
  • Зображення 16x9

    Тетяна Ярмощук

    Працюю на Радіо Свобода з 2005 року. Укладач та ведуча Ранкової Свободи, пишу на енергетичну та економічну тематику. 2006 року закінчила Інститут журналістики Київського національного університету імені Тараса Шевченка. А у 2009-му – Інститут політичних наук. 

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG