Доступність посилання

ТОП новини

У Польщі критично сприйняли українсько-російські домовленості щодо ЧФ Росії


Варшава – Після трагічних подій під Смоленськом польське політичне життя зосереджене, насамперед, на внутрішніх питаннях, передусім на президентських виборах. Та вже ж продовження Україною оренди бази в Севастополі для російського Чорноморського флоту викликало чимало коментарів, здебільшого критичних.

Заступник голови парламентської комісії закордонних справ Роберт Тишкевич, член партії «Громадянська платформа» вважає, що жодної несподіванки не сталося. Мовляв, Віктор Янукович втілює в життя свою програму, тож такого українсько-російського договору можна було сподіватися.

«Таке рішення підтверджує, що саме це є новим напрямок стратегічної політики Києва, – каже він. – Але з точки зору Польщі, членство України в НАТО було б дуже корисним, воно б поширювало зону безпеки у Східній Європі. Тепер така перспектива віддалилася».

Павел Понциліуш, депутат Сейму від партії «Право і справедливість», член парламентської комісії національної оборони, вважає, що новий українсько-російський договір не прирікає польсько-українські стосунки на поразку.

При цьому депутат наголошує: «Ми, поляки, не можемо ставити Україні жодних умов, але такий її вибір вказує на дорогу, напрямок, який вона обрала. Не хочу оцінювати цього в категоріях добре це, чи погано. Це рішення самої України, визначення її в тому, в який бік вона хоче рухатися. Я волів би, аби вона розвивалася як повністю суверенна держава. Я не кажу, що вона сьогодні не є суверенною країною, але розумію цю суверенність так, що на території України мали б бути розміщені тільки українські війська».

«Росія продемонструвала, що Україна повертається в її сферу впливів»

Категоричніші в своїх оцінках польські оглядачі міжнародного політичного життя. Скажімо, Марія Пшеломєц, авторка й ведуча телепрограми «Студія Схід» з Польського публічного телебачення не приховує здивування. «Подив викликає те, що Президент Янукович так дешево віддав росіянам цю базу, він вирішив, що не тільки за його президентства не буде зближення України з НАТО, але й за президентства його наступників. Навіть якщо прийняти думку, що з мілітарної точки зору те, що сталося не надто важливе, то з точки зору пропаганди – це дуже важлива подія. Росія продемонструвала, що Україна однозначно повертається в її сферу впливів. Польщі, яка була, і сподіваюся, залишатиметься «адвокатом» України на міжнародних форумах, це не може подобатися. Та Україна є вільною суверенною державою, має демократично обрану владу, тож поляки можуть тільки спостерігати за тим, що відбувається».

Анджей Ґодлевський, політичний оглядач щоденної газети «Polska – The Times» припускає, що новим російсько-українським договором був би дуже незадоволений покійний президент Лех Качинський. Мовляв, він багато зробив для того, аби Україна наблизилася до північноатлантичних структур. Водночас оглядач зауважує, що в Польщі дуже добре розуміють ситуацію, за якої було ухвалене рішення про продовження оренди бази в Севастополі.

«Це свідчення того, що український уряд є в дуже тяжкій ситуації, він був притиснутий до стіни. З польської перспективи складно критикувати Януковича, оскільки Польща також перед підписанням тривалого газового контракту з Росією – до 2037 року. Та все-таки, можна ствердити, що в Україні ухвалили недалекоглядне рішення, це мала стабілізація, а не стратегічне мислення», – зауважує Анджей Ґодлевський.

Опитані кореспондентом Радіо Свобода польські оглядачі-міжнародники кажуть, що ухвалене Україною рішення – це, зокрема, сигнал про охолодження стосунків між Києвом та Вашингтоном.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG