Доступність посилання

ТОП новини

Політичні й економічні наслідки харківських угод для України (огляд преси)


Київ – Нещодавнє парламентське побоїще досі обурює і політикум, і громадськість, стверджує газета «День». Відчуття шоку не минає. У Верховній Раді за 19 років було багато сутичок і бійок, але того напруження та ненависті, такого свавілля стіни українського парламенту ще не бачили – щоб лупили коліном у пах, рвали волосся й били об стіл. 19 депутатів побиті. Як стало відомо «Дню», Олесь Доній зараз лежить зі струсом мозку під крапельницею у Феофанії, а побив його такий собі новий депутат Тимощук. Проте регіонали вважають себе потерпілою стороною. Вони збираються скаржитися правоохоронним органам на безчинства опонентів. Заголовок статті – «Чи потрібна нам така Рада?»

Колотнечі у Верховній Раді вже не рідкість. Але, як погоджуються з колегами «Дня» журналісти газети «Нова», вівторкова бійка шокувала. Адже досі були поєдинки за певними правилами дворової бійки – до першої крові, а потім примирення у парламентському буфеті. У вівторок же під склепінням Верховної Ради відбулася бійня, «заміс», «трюмилівка» – так називають тюремні бійки ув’язнені. Більше про засоби аргументації законодавців – у матеріалі «Біля Ради пахло зоною».

Договір про перебування бази Чорноморського флоту на території України створив гарний майданчик для діяльності опозиції. Це його перший внутрішньополітичний наслідок, стверджує «Газета по-українськи». Якщо ж прибрати з угоди політичний і правовий підтексти і спробувати оцінити її умовну комерційну вигоду, то очевидно: українські переговірники продешевили. За продовження базування Чорноморського флоту спромоглися одержати лише знижку на газ, і то не найвищу. А можна ж було вимагати й більшого, наприклад, низьковідсоткового кредиту або ж участі в розробці нафтогазових родовищ на території Росії.

Основний фінансовий кошторис, розроблений урядом Миколи Азарова, навряд чи допоможе країні стати багатшою і сильнішою. Бо, як стверджує газета «Вечірні вісті», закладений у бюджет зріст прибутків громадян – не більше як привід для публічних заяв. Насправді ж усі ці незначні надбавки обернуться мегаінфляцією, переконує видання.
  • Зображення 16x9

    Ірина Біла

    На Радіо Свобода працюю з кінця 1990-х. Закінчила Київський університет культури і мистецтв – інформаційна, бібліотечна та архівна справа.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG