Доступність посилання

ТОП новини

Західна Польща стала ближчою до Східної України


Делегація зі Щецина у Дніпропетровську, 31 травня 2010 року
Делегація зі Щецина у Дніпропетровську, 31 травня 2010 року

Дніпропетровськ – Західна Польща відкрила для себе «вікно» в Східну Україну: у Дніпропетровську підписали угоду про партнерство між Польським Щецином і українським містом на Дніпрі. Щецин налагодив побратимські зв’язки з містами Німеччини і Франції, однак тісної співпраці в Східній Європі досі не мав. У Дніпропетровську провели презентацію Щецина та його економічних, інвестиційних, освітніх і туристичних можливостей. Не приховували й проблем розвитку.

Унікальне географічне розташування, зовсім близько від Праги, Берліна та Копенгагена, високий рівень життя і трудової зайнятості, студентський потенціал, інвестиційна привабливість. Такі, за словами посадовців Щецина, основні переваги їхнього міста перед іншими містами-партнерами Дніпропетровська.

Заступник мера Щецина Олександр Бувельський не без гордості зазначає: на відміну від Дніпропетровська сам Щецин мало урбанізований, більшість підприємств – на околицях міста, у так званих промислових парках, де низька вартість землі й належна інфраструктура, а третина території польського міста – це зелені насадження.

Позаздрити може «мільйонник»-Дніпропетровськ і числу великих інфраструктурних проектів, які реалізує удвічі менший Щецин. За кілька років, розповідають поляки, збудували очисні споруди, філармонію, музей техніки, театр ляльок, олімпійський басейн, школу, дороги. У планах – зведення аквапарку та великого стадіону.

Щоправда, зізнаються, левова частка інвестицій – це гроші Євросоюзу. З державної скарбниці Польщі гроші Щецину, каже заступник мера, як і Дніпропетровську, із загальноукраїнської доводиться «вибивати».

А втім, кошти на реалізацію спільних проектів із українцями, переконані, знайдуться.

«Дніпропетровськ є одним із найважливіших міст України. Найважливішим аспектом, через який нам цікавий Дніпропетровськ, є те, що це дуже розвинене місто. Ми хочемо, щоб Дніпропетровськ став для нас своєрідним вікном в Україну. Ми б хотіли показати Євросоюзу, що є таке місто, як ваше, що воно розвивається. Місто цікавить наших підприємців, особливо ваші технології, також наші студенти могли б навчатися в Дніпропетровську», – зазначив Олександр Бувельський.

Своїх муніципальних проблем польські гості теж не приховують. Кажуть: у Щецині зараз дуже гостро стоїть проблема використання території островів. На них десятиліття тому діяли заводи, зараз вони банкрути. Що робити з таким майном – невідомо.

«Східне партнерство» і гроші Євросоюзу

Що ж до конкретних пропозицій Дніпропетровську, то вони вже є. Розпочнуть зі спільних виставок промислової продукції та обміну студентами. Начальник Управління міжнародних зв'язків Дніпропетровської міськради Наталія Чернишова говорить, що наразі встановлення побратимських зв’язків із містами Євросоюзу – досить непроста процедура.

«Польща разом зі Швецією ініціювала проект «Східне партнерство», на який чималі кошти виділяє Євросоюз. Цей проект для Дніпропетровська неймовірно цікавий, – зазначає вона, – адже нам він може допомогти розвинути відносини на рівні бізнесу, муніципальної сфери, громад, студентів із європейськими містами. Щецин дуже «просунутий» у цьому плані, і ми дійшли висновку, що є взаємний інтерес».

Тим часом Щецин запросив дніпропетровців на гостину: у місті готуються прийняти мільйони туристів на всесвітню корабельну виставку, а 2020 року в Щецині з’являться спеціальні економічні зони зі зниженим податковим тиском, це може бути цікаво українському бізнесу.

Довідка: Щецин – місто на північному заході Польщі, де мешкають 400 тисяч осіб, розташоване на двох берегах ріки Одер. Щецин – столиця Західно-Поморського воєводства, найбільший перевантажувальний і транзитний порт країни. Межує з Німеччиною, Данією та Швецією.
  • Зображення 16x9

    Юлія Рацибарська

    Журналістка-фрілансерка. Працюю кореспонденткою Радіо Свобода в Дніпрі з 2006 року. Народилась на Дніпропетровщині. Закінчила факультет систем і засобів масової комунікації Дніпровського національного університету – магістр журналістики. Писала для місцевих та загальноукраїнських газет і журналів, працювала новинкаркою та дикторкою на радіо, кореспонденткою та редакторкою сайту в інформагенції. Пишу, фотографую, надихаюсь історіями людей.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG