Доступність посилання

ТОП новини

Мінекономіки скасовує наказ про бронювання низки компаній через суспільний резонанс – Свириденко


«Це питання також не повинне розколювати суспільство, особливо у такий важкий час»
«Це питання також не повинне розколювати суспільство, особливо у такий важкий час»

Міністерство економіки України скасовує наказ щодо бронювання деяких технологічних компаній через суспільний резонанс, повідомила профільна міністерка Юлія Свириденко на свої сторінці у фейсбуці.

«Ця ситуація стала додатковим аргументом, аби пришвидшити роботу над оновленням постанови Кабміну №76, аби вона відповідала вимогам часу і потребам бізнесу», – зазначено у дописі.

Свириденко пояснила, що компанії звернулися до профільного Міністерства цифрової трансформації, яке визнало їх критично важливими на підставі трьох із семи критеріїв: відсутність заборгованості по ЄСВ, рівень зарплати й те, що вони є резидентами Дія.Сіті. Після цього Мінцифри відправило списки військовозобов’язаних у Генштаб для перевірки і лише потім, списки опрацьовуються Міністерством економіки.

«Ми розуміємо, що бронювання спеціалістів законне право бізнесу і можливість для країни у такий важкий час підтримувати нашу економіку податками й зборами. Але це питання також не повинне розколювати суспільство, особливо у такий важкий час», – написала міністерка.

Читайте також: Депутати ухвалили закон про збільшення штрафів за порушення правил мобілізації

У дописі не вказані назви компаній про які йдеться, але вранці, 16 травня, народний депутат від «Слуги народу» Олександр Федієнко опублікував наказ Мінекономіки про бронювання на шість місяців військовозобов’язаних працівників компаній Glovo (надає сервіс доставки), Favbet Tech (ІТ-компанія, що створює продукти та сервіси для сфери онлайн азартних послуг), Visa (компанія з технологій платежів) та інших. Ця інформація викликала хвилю обурення у соціальних мережах.

Раніше суспільний резонанс викликала інформація про внесення до списку підприємств, які вважаються критично важливими для забезпечення життєдіяльності населення під час мобілізації, «Пересувний цирк України».

Тоді тимчасовий в.о. міністра культури та інформаційної політики Ростислав Карандєєв розповів, що хейт навколо теми бронювання працівників сфери культури та медіа, це неповага до людей цієї сфери та «примітивна оцінка їх суспільного значення».

В Україні від 24 лютого 2022 року, дня повномасштабного вторгнення Росії, запроваджено воєнний стан. Тоді ж оголосили загальну мобілізацію. Відтоді Верховна Рада регулярно продовжує строки дії воєнного стану і мобілізації.

Форум

XS
SM
MD
LG