Доступність посилання

ТОП новини

Для отримання кредиту МВФ нова влада мусить збільшити тарифи на газ для населення – Ляпіна


Ксенія Ляпіна
Ксенія Ляпіна

Київ – Ніяких нових умов щодо отримання чергового траншу кредиту МВФ не висуває. Задля отримання позики уряду доведеться дати відповідь, як закрити дефіцит пенсійного фонду та «Нафтогазу». А без збільшення тарифів на газ для населення цього не зробити. Про це в інтерв’ю Радіо Свобода заявила народний депутат від фракції НУНС, заступник голови парламентського комітету з питань промислової і регуляторної політики та підприємництва Ксенія Ляпіна.

– Урядовці висловилися за розробку нової програми співпраці між Україною і Міжнародним валютним фондом, яка була б реалізована після нинішньої програми stand-by. Ці кошти, за словами прем’єра Миколи Азарова, мають бути направлені на підтримку економічних реформ. На Вашу думку, чи потрібна зараз Україні нова програма?

– Це все нюанси переговорів уряду і МВФ. Безумовно, що уряду вкрай потрібні гроші. Ми прекрасно розуміємо, що бюджет залишився порожнім, та, власне, поки що не дуже і наповнюється. Тому у мене єдине враження, що уряд затягує процес, не проявляючи готовності до реальних реформ.

– Якщо головною умовою надання Україні чергового траншу кредиту МВФ ставить ухвалення збалансованого бюджету, то які саме непопулярні рішення мають бути у ньому закладені?

– Зараз МВФ не висуває ніяких нових умов. Все дуже просто, йдеться про більш-менш збалансований бюджет. Вони визнають необхідність дефіциту, і навіть м’якше, ніж раніше ставляться до нього. Уряд може виторгувати можливість дефіциту на рівні 4-5%. Однак, вони наполягають, щоб уряд хоч якимось чином показав, як він буде закривати «чорні діри» української економіки. А саме, дефіцит пенсійного фонду та дефіцит «Нафтогазу». Це умови зовсім не нові, ми їх уже чули та знали. Попередній уряд нічого не зробив щодо цього. Поки що я не бачу готовності нового уряду щось робити. Вони вже зробили низку заяв, які унеможливлюють зрозумілу відповідь на питання, у який спосіб вони планують закривати цей дефіцит.

– А щодо збільшення тарифів на газ для населення та ТЕК?

– Це і є питання «Нафтогазу». Якщо ми не даємо відповідь, як закривати дефіцит «Нафтогазу», то гроші МВФ не дасть. Що таке дефіцит «Нафтогазу»? Він складається із того, що газ НАК продає населенню та житлокомунгоспу газ дешевше, ніж купує у Росії.

– Тож, задля отримання кредиту МВФ новому уряду доведеться збільшити тарифи на газ для населення?


– Я вважаю, що доведеться, оскільки не бачу іншого шляху покриття дефіциту. Однак, уряд уже зробив низку заяв, що вони їх не будуть підвищувати. Тоді у мене запитання, звідки вони візьмуть гроші?

Від редакції. Зараз у Києві перебуває місія МВФ, яка консультує українських урядовців із бюджетних питань. Заступник голови Адміністрації Президента Ірина Акімова заявила, що МВФ може відновити виплату Україна позики вже за два місяці, за умови ухвалення Держбюджету-2010.
  • Зображення 16x9

    Тетяна Ярмощук

    Працюю на Радіо Свобода з 2005 року. Укладач та ведуча Ранкової Свободи, пишу на енергетичну та економічну тематику. 2006 року закінчила Інститут журналістики Київського національного університету імені Тараса Шевченка. А у 2009-му – Інститут політичних наук. 

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG