Доступність посилання

ТОП новини

«Дім Свободи»: 2009-й був ще одним роком падіння свободи преси у світі


(архівна фотографія)
(архівна фотографія)

Прага – У минулому, 2009 році, падіння рівня свободи преси у світі лише підтвердило сумну тенденцію останніх восьми років. Такий висновок неурядової організації «Дім Свободи» зі США, котра щороку досліджує за детальною методикою ситуацію зі свободою преси у світі. У минулому році, як мовиться у звіті Freedom House, репресивні уряди продовжували наступ на вільнодумство, безкарно переслідували журналістів та намагалися втручатися у діяльність інтернет-видань. Своєрідним «лідерами» тут стали уряди Туркменистану, Узбекистану, Білорусі та Ірану, де найбільше тиснули на свободу преси.

Один із керівників «Дому Свободи», директор програм Крістофер Вокер наголосив у розмові з Радіо Свобода на прикрій тенденції зі свободою преси останніх років. «У 2009-му ми знову побачили глобальне падіння свободи преси, як і в попередні роки. Це вже восьмий рік поспіль, коли всюди у світі спостерігається повсюдно перевищення меж щодо утисків свободи преси», – наголошує Вокер.

У дослідженнях «Дому Свободи» вираховується ранг кожної країни світу стосовно рівня свободи преси. Тут беруться до уваги юридичні, політичні, економічні фактори, правова база утисків свободи преси, редакційний тиск на ЗМІ з допомогою уряду, фактаж щодо залякування журналістів, структура власників ЗМІ у різних країнах.

Дані «Дому Свободи» за минулий рік показують, що лише кожний шостий громадянин світу жив у країні з вільною пресою. Це дещо нижче, аніж у 2008 році. Особливо жорстокі репресії переживала преса в Африці, Азії. Іран, котрий в аналізі зарахований до країн «не вільних», ще з 1982 року став своєрідним поганим рекордсменом із переслідувань преси за останні 30 років.

Україна – «частково вільна»


У Росії владі підконтрольна майже вся преса. Свобода преси стала тут у 2009 році ще гіршою, аніж у попередні роки. Росія займає разом з африканською Гамбією 175-те місце щодо рівня свободи преси. На пострадянському просторі, за винятком трьох країн Балтії, лише дві країни «частково вільні» щодо преси – це Україна (108-ме місце) й Грузія (126-те), а інші, ще дев’ять, – «не вільні».

Крістофер Вокер, говорячи про Україну, зауважив: «Це одна з двох пострадянських країн, які «частково вільні». Україна – це єдина держава, яка заробляє позитивні бали в усіх 50 показниках свободи преси. У цьому останньому звіті за 2009 рік Україна мала покращення по двох позиціях – значному редакційному різноманітті та найменшій кількості нападів на журналістів».

Однак останні звернення міжнародних правозахисних організацій, зокрема, «Репортерів без кордонів», до українських чільників із приводу загрозливого згортання свободи преси в Україні можуть значно погрішити показники України вже в цьому році.
  • Зображення 16x9

    Василь Зілгалов

    Із Радіо Свобода співпрацюю з 1989 року. Переїхав з Мюнхена до Праги у березні 1995 року. Народився в сталінській Україні. Троє з родини загинули від голоду у 1932-33 роках. Мати ледве уціліла в 1933-му. Батько пройшов Колиму але система все ж знищила його. Окрім батька, тоталітаризм згубив чотирьох моїх дядьків. Закінчив історичний факультет. Викладав методологію історії. Підготував дві дисертації. Чимало написав. Журналістом став з 1969 року, після вторгнення радянських військ до Праги. Опублікував роботи з історії політичної публіцистики, книги з історії українських міст, дослідження про Василя Пачовського, з історії української еміграції.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG