Доступність посилання

ТОП новини

Саміт єврозони схвалив нову допомогу Греції


Керівники країн зони обігу спільної валюти євро на своєму саміті в Брюсселі в четвер дійшли згоди про необхідність надати Греції ще один пакет фінансової допомоги на загальну суму в майже 159 мільярдів євро, щоб допомогти цій країні подолати боргову і бюджетну кризу.

Як мовиться в оприлюдненій увечері спільній заяві учасників саміту, європейські країни та Міжнародний валютний фонд нададуть разом 109 мільярдів євро, а решту 49,6 мільярдів мають надати приватні інвестори – банки, страхові компанії та інші фінансові установи – на добровільних засадах.

Крім того, для Греції продовжать терміни виплат її боргів і суттєво зменшать відсоткові ставки, повідомляє кореспондент Радіо Свобода в Брюсселі.

Як повідомив президент Франції Ніколя Саркозі, такі виняткові заходи стосуватимуться тільки Греції. Для допомоги ще двом країнам, які потерпають від боргової й бюджетної кризи, Ірландії та Португалії, також планують подовжити термін виплат, але приватні фінансові установи не залучатимуть.

Цей крок привітав голова Європейського центрального банку Жан-Клод Тріше. За його словами, він вирішально важливий для забезпечення фінансової стабільності в єврозоні.

Минулого року Греції вже вирішили надати схожий пакет допомоги від країн ЄС і від МВФ, але без участі приватного сектору, на 110 мільярдів євро.
XS
SM
MD
LG