Доступність посилання

ТОП новини

Суд над Тимошенко: «далеко від права, близько до політики»


Юлія Тимошенко і депутат Ради Сергій Власенко біля Печерського районного суду
Юлія Тимошенко і депутат Ради Сергій Власенко біля Печерського районного суду

Київ – Печерський районний суд Києва другий день поспіль допитує свідків обвинувачення проти колишнього Прем’єр-міністра Юлії Тимошенко. Водночас суддя Родіон Кірєєв не погодився розглядати її клопотання про виклик до суду свідків із боку захисту. Крім того, він регулярно відмовляє підсудній у праві на захист. Відтак перебіг цього процесу змушує представників європейських країн вдаватися до дедалі різкіших оцінок.

Юлія Тимошенко наполягає на залученні до процесу свідків із боку захисту. За її словами, суд мав би викликати колишнього заступника голови НАК «Нафтогаз України» Ігоря Діденка, колишнього першого віце-прем’єр-міністра Олександра Турчинова та міністра Кабінету Міністрів Петра Крупка. Крім того, підсудна знову просила суд надати їй захисників: депутата від «БЮТ-Батьківщини» Сергія Власенка та американських фахівців із права Марка Фельдмана і Роджера Енока.

Утім, суддя Родіон Кірєєв відхилив клопотання щодо захисників. Клопотання щодо свідків захисту він взагалі відмовився розглядати, заявила Юлія Тимошенко.

«Вони продовжують слухати цю справу, маючи чотирьох прокурорів та суддю, який працює на боці звинувачення, а з мого боку немає жодного захисника. Суддя позбавив мене права робити заяви і проголошувати клопотання. У цьому акті політичної репресії нас просто викреслили як сторону, що може захищатися. Суддя Кірєєв відмовився розглядати мої клопотання, що просять його залучити не тільки свідків обвинувачення, а й свідків захисту. Вирок написаний у кабінеті Віктора Януковича задовго до порушення цієї кримінальної справи», – заявила Тимошенко.

Свідки спростовують обвинувачення проти Тимошенко – Власенко

Утім, за словами народного депутата Сергія Власенка, який уже захищав Тимошенко в цьому процесі, практично всі допитані у суді свідки спростовують дані, що містяться в обвинувальному висновку. Вони кажуть, що директиви Юлії Тимошенко щодо газових переговорів із Росією у 2009 році були підписані законно, наполягає депутат, а Україна, каже він, отримала газ за ціною 323 долари за 1 тисячу кубічних метрів, а не за 450 доларів, як стверджує обвинувачення.

Тим часом представники прокуратури знову погрожують Юлії Тимошенко арештом. Про можливість повторно внести клопотання повідомила прокурор Лілія Фролова.

Вона також виправдовувала лінію поведінки, обрану суддею Кірєєвим. «У Кримінально-процесуальному кодексі, у статті 44, чітко зазначено, що захисником може бути особа, яка має свідоцтво про право на адвокатську діяльність, а також фахівці в галузі права, які за законом мають право надавати юридичну допомогу особисто або за дорученням. Підсудна не надала судові повноважень цих адвокатів, що вони, за законом, мають право здійснювати юридичну допомогу», – каже Фролова.

Процес над Тимошенко дуже далекий від права – посол Франції

Сергій Власенко зазначив, що адвокати Юлії Тимошенко збирають факти для звернення до Європейського суду з прав людини на підставі порушень її права на захист. Зокрема, він заявив, що Страсбурзький суд уже визнав нелегітимним обмеження адвокатів у термінах ознайомлення з матеріалами справ.

Тим часом своє занепокоєння політичним підґрунтям суду проти Тимошенко висловив посол Францiї в Україні Жак Фор. «Я не хочу коментувати цей суд, але просто хочу сказати, що у Франції склалося таке враження, що, на жаль, процес над Юлією Тимошенко перебуває дуже далеко від права, але дуже близько до політики. Поступово виникає думка: де ті європейські цінності, про які часто говорить українська влада, особливо під час дискусій між ЄС і Україною?» – сказав посол.

Також у четвер за перебігом цього судового процесу спостерігав аташе з прав людини Посольства США в Україні Метт Стаффорд.

Судові засідання проходять щодня, і щодня у залі присутні дипломати, акредитовані в Україні.
  • Зображення 16x9

    Дмитро Баркар

    У журналістиці з 1995 року. Працював регіональним кореспондентом BBC-Україна. З 2008 року – парламентський кореспондент радіо Ера-FM. З 2010 року –  на Радіо Свобода (кореспондент, редактор та ведучий програм). Основна тематика: політичні події та аналіз.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG