Доступність посилання

ТОП новини

Помилки на пам’ятнику Шевченка у Дніпропетровську виправлять


Пам’ятник Тарасові Шевченку у Дніпропетровську
Пам’ятник Тарасові Шевченку у Дніпропетровську
Відділ комунального господарства Жовтневої райради, що є замовником реконструкції пам’ятника Шевченку, має виправити помилки, допущені при написанні уривку з «Заповіту» на п’єдесталі. Таке рішення ухвалила міська художня рада при Дніпропетровській міській раді на своєму засіданні.

Зокрема, за рекомендацією філологів Дніпропетровського національного університету чотиривірш «Заповіту» відтворять у варіанті, наведеному у виданні: «Кобзаря» 2009 року. Поки помилки, допущені в написі на пам’ятнику Кобзареві в Дніпропетровську, заклеїли плівкою.

Проблема з виправленням напису ще й у тому, що норми сучасної української мови розходяться з авторським написанням Шевченка, це викликало дискусію в фаховому середовищі. У Дніпропетровську відновили 50-тонний пам’ятник Тарасові Шевченкові – один із найвищих у світі. Монумент повернули на своє місце на острові посеред Дніпра після майже дворічної відсутності; перед демонтажем його «обезголовили», що викликало нарікання громадськості.

Водночас, реставрувавши пам’ятник, підрядники зробили кілька помилок у викарбованому на п’єдесталі уривку з тексту «Заповіту». Зокрема, вони пропустили коми, слово «пом’янути» написали без апострофа, а «незлим» – у два слова («не злим»).
XS
SM
MD
LG