Доступність посилання

ТОП новини

Голова ОБСЄ висловив стурбованість подіями в Україні


Міністр закордонних справ Швейцарії, яка нині головує в Організації з безпеки і співпраці в Європі, чинний голова ОБСЄ Дідьє Буркгальтер висловив сьогодні стурбованість останніми законодавчими актами в Україні, що, зокрема, містять положення про повернення кримінальної відповідальності за наклеп і можуть накласти серйозні обмеження на засадничі права людини, такі, як права на свободу висловлювання поглядів і на свободу зібрань.

Буркгальтер закликав владу в Києві з’ясувати з відповідними виконавчими структурами ОБСЄ, чи відповідають ці законодавчі акти загальним зобов’язанням України як члена цієї організації.

Голова ОБСЄ також закликав усі сторони в Україні розряджати напруженість через діалог і компроміс і утримуватися від кроків, що можуть призвести до подальшої поляризації в Україні.

Тим часом президент Віктор Янукович сьогодні вже підписав усі суперечливі закони, ухвалені вчора більшістю у Верховній Раді без обговорення і без участі опозиції, всупереч численним закликами правозахисників і політиків в Україні і за кордоном, у першу чергу в Європі, які переконані, що ці закони різко обмежують права людини.

Серед таких закликів ветувати ці закони була й заява представника з питань свободи засобів інформації ОБСЄ, яка теж закликала вчора владу України припинити намагання обмежити свободу слова і свободу засобів інформації.

Швейцарія перебрала головування в ОБСЄ на нинішній рік від України, коли протягом минулого року чинним головою організації був міністр закордонних справ Леонід Кожара. Сьогодні Кожара вже висловлював занепокоєння у зв’язку з коментарями офіційних осіб «окремих іноземних держав і міжнародних інституцій» щодо роботи Верховної Ради, заявивши, що в Києві ці коментарі розглядають як «втручання у внутрішні справи України».
XS
SM
MD
LG