Доступність посилання

ТОП новини

Дружинники у Дніпропетровську – молода гвардія чи тітушки?


Дніпропетровськ – Виконком міської ради Дніпропетровська погодив створення «Народної дружини Дніпропетровської області», а також дав дозвіл на державну реєстрацію цього об'єднання. Інформація про це з’явилась на офіційному сайті міськради. «Дружинники» вже давно патрулюють мітинги на підтримку влади в Дніпропетровську. Прихильники президента Януковича запевняють: «без добровільних помічників» в нинішній непростій ситуації міліції не обійтись. Між тим в опозиції заявляють: саме ці молодики, озброєні палицями, перебували в будівлі облдержадміністрації під час масових заворушень, кидали каміння в мирних громадян, били журналістів й нівечили їхню апаратуру.

Молодики спортивної статури з георгіївськими стрічками на рукавах відтепер відкрито перебувають на дніпропетровському «антимайдані». Кажуть: охороняють громадський порядок. Хто вони такі й хто їх залучив до цієї роботи, не зізнаються. Плутаються й з самоназвою: кличуть себе то «гвардійцями президента», то «дружинниками».

«Ми молода гвардія, активісти. Попросили поохороняти людей. Дружинники ми», – кажуть молодики.

Відомий дніпропетровський блогер Степан Клімов розповідає: саме так звані «дружинники» на провладному мітингу в неділю забороняли йому вести фотозйомку, а тоді затягнули до намету й побили до крові.

«Вони намагались відібрати камеру, матюкались. З того часу, як вони перестали мене бити і до того часу, коли з’явився працівник міліції, я з ними поспілкувався. Вони налаштовані дуже агресивно. І в розмові у них весь час звучало «війна», «війна», «ми на фронті». «Чого ти сюди приперся в касці й з фотоапаратом, коли тут війна?». А потім вони зрозуміли, що помилились. Вибачались словесно і пропонували гроші на лікування, я відмовився», – розказав Радіо Свобода блогер, що на собі відчув «охорону порядку».

Ще незаконні чи вже законні?

Аби надати діяльності «дружинників» законного підґрунтя, виконком Дніпропетровської міської ради ухвалив рішення про створення «Народної дружини Дніпропетровської області». За даними з міськради, це рішення ухвалене на прохання засновників громадського формування, які звернулись до міськради ще від 8 січня. Міський голова Іван Куліченко підписав рішення, однак дружині, перш ніж стати законним формуванням, ще належить пройти державну реєстрацію, зазначають в міськраді. Контроль за процедурою поклали на першого заступника міського голови Дмитра Ковальова, однак коментарів щодо функцій нового об’єднання він поки не дає.

Натомість голова Дніпропетровської облдержадміністрації Дмитро Колєсніков заявляє: без добровільних помічників в нинішній ситуації міліції не обійтись. За його словами, «народні дружини» вже діють на законних підставах.

Зараз на території Дніпропетровської області самоорганізувались громадські організації в народні дружини. Вони зареєстровані й абсолютно законні
Дмитро Колєсніков
«Люди телефонували й пропонували свою допомогу, вони кажуть: «Ми захистимо свій дім, свою область». Зараз на території Дніпропетровської області самоорганізувались громадські організації в народні дружини. Вони зареєстровані й абсолютно законні. Іншого виходу в правоохоронних органів просто не було», – сказав голова облдержадміністрації.

Хто відповідатиме за ці дружини?

Між тим в опозиції рішення про створення «народних дружин» називають вкрай сумнівним і прогнозують небезпечні наслідки. Депутат обласної ради з ВО «Демократи», політолог Владислав Романов зазначає: якщо раніше так звані «тітушки» вдавались до словесних образ і побиття мирних громадян, то згодом вони, вирішивши, що все дозволено, можуть перейти й до грабежів.

У ситуації гострого політичного протистояння утворення будь-яких напіввійськових формувань з метою охорони, патрулювання чи ще чогось не додає спокою
Владислав Романов
«Враження, що це рішення робиться поспіхом, заднім числом, аби легалізувати цих тітушок. Які можуть бути наслідки? По-перше, у ситуації гострого політичного протистояння утворення будь-яких напіввійськових формувань з метою охорони, патрулювання чи ще чогось не додає спокою. По-друге, виникає питання: а хто тут кому загрожує у Дніпропетровську? Тоді навіщо нам потрібна міліція? У нас і так «Муніципальна гвардія», яка, до речі, фінансується з бюджету. Багато питань і щодо прозорості рішення: це рішення виконкому, а не депутатів. Оскільки це громадське утворення, орган влади не може нести за нього відповідальність. Виникає абсолютно логічне питання: а хто буде відповідати за ці дружини, хто буде до них входити, хто їх очолюватиме? Всі спроби дізнатись прізвища цих людей поки були безрезультатними. Це рішення влади є абсолютно контрпродуктивним, спрямованим не на розв’язання, а на підживлення конфлікту», – сказав у коментарі Радіо Свобода Владислав Романов.

Тим часом у соціальних мережах з’явились оголошення про набір добровольців до «народних дружин»: удень пропонують заступати на варту безробітним, увечері – тим, хто працює. Чергування щоденне, по кілька годин. Грошей платити офіційно не обіцяють.
  • Зображення 16x9

    Юлія Рацибарська

    Журналістка-фрілансерка. Працюю кореспонденткою Радіо Свобода в Дніпрі з 2006 року. Народилась на Дніпропетровщині. Закінчила факультет систем і засобів масової комунікації Дніпровського національного університету – магістр журналістики. Писала для місцевих та загальноукраїнських газет і журналів, працювала новинкаркою та дикторкою на радіо, кореспонденткою та редакторкою сайту в інформагенції. Пишу, фотографую, надихаюсь історіями людей.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG