Доступність посилання

ТОП новини

Уруський: на головні космічні підприємства України чекає реорганізація


Олег Уруський
Олег Уруський

До кінця року в Україні може з’явитися єдиний космічний центр «Південний», який планується утворити шляхом реорганізації та об’єднання дніпропетровських підприємств «Південмаш» та конструкторського бюро «Південне». Про це в ефірі Радіо Свобода розповів голова Державного космічного агентства України Олег Уруський.

За його словами, проект реорганізації зараз проходить погодження в міністерствах і відомствах, до кінця цього місяця його винесуть на розгляд уряду.

«У процесі цієї реорганізації ми плануємо здійснити і аудит КБ «Південне», і самого заводу.Буде проведена інвентаризація всього майна, виділення непрофільних активів і далі формування єдиної компанії, як це є у всьому світі. І далі ми повинні прийти до єдиної компанії – ракетно-космічний центр «Південний», вже з новим цілісно-майновим комплексом, з новим менеджментом», – розповів Олег Уруський.

Як зазначив посадовець, раніше для такої реорганізації не вистачало політичної волі, реформування потрібно було починати ще в середині дев’яностих. На «Південмаші», на думку Уруського, на сьогодні мало, що змінилося з 1991 року.

Одне з пріоритетів для підприємства він бачить у диверсифікації ринків збуту та пошуку нових партнерів, зокрема стратегічне партнерство зі США. Нині «Південмаш» на 70 % залежить від замовлень з Росії.

Наприкінці липня «Південмаш» був частково знеструмлений через борг за електроенергію. На той момент ракетно-космічний гігант України заборгував за електрику сотні мільйонів гривень. Енергопостачальники погрожували заводові початком процедури банкрутства. Працівники «Південмашу» з початку року провели чимало акцій протесту, вимагаючи погашення боргів із зарплати.

«Південний машинобудівний завод» – одне з найбільших підприємств України з виробництва ракетно-космічної техніки. Створювалось як секретне – для виробництва ракет у радянські часи.

XS
SM
MD
LG