Доступність посилання

ТОП новини

ОБСЄ: ситуація з правами людини в Криму «радикально погіршилася»


(©Shutterstock)
(©Shutterstock)

Від початку анексії й окупації Криму Росією в 2014 році дотримання прав людини й основних свобод людини на півострові «радикально погіршилося» для багатьох жителів, зокрема для проукраїнських активістів, журналістів і кримських татар, заявляють в Організації з безпеки і співпраці в Європі.

Про це йдеться у звіті Бюро з демократичних інститутів і прав людини ОБСЄ і верховного комісара ОБСЄ у справах національних меншин Астрід Турс. Доповідь базується на опитуванні з 6 по 18 липня понад 100 активістів, представників української влади, внутрішньо переміщених осіб, людей, які їздять у Крим з материкової України і назад.

«Фундаментальні свободи зібрань, висловлення думок і пересування були обмежені фактичною владою Криму. Це сталося через застосування обмежувальних законів Росії і через вибіркове переслідування осіб, засобів масової інформації або громад, які намагаються мирно представляти протилежні погляди», – заявив директор Бюро з демократичних інститутів і прав людини Міхаель Ґеорґ Лінк.

«У Криму ми виявили, що ті українці і кримські татари, які відкрито підтримували територіальну цілісність України, відмовилися від російського громадянства чи не підтримали фактичну владу, перебувають в особливо вразливій позиції», – заявила Астрід Турс.

Вона додала, що з моменту анексії громади українців і кримських татар зазнавали тиску і контролю за мирним висловленням своїх політичних поглядів і культурних цінностей.

Правозахисники уже не вперше говорять про порушення прав людини в Криму, але раніше кримська «влада» заперечувала ці порушення. У березні звіт із критикою порушення людських прав у Криму оприлюднила правозахисна організація Freedom House.

XS
SM
MD
LG