Доступність посилання

ТОП новини

Танки на Донбасі чітко видають російську присутність – звіт експертів


Один із інформаційних матеріалів, представлених СБУ щодо участі Збройних сил Росії в бойових діях на Донбасі. Київ, 28 серпня 2015 року. Ілюстраційне фото
Один із інформаційних матеріалів, представлених СБУ щодо участі Збройних сил Росії в бойових діях на Донбасі. Київ, 28 серпня 2015 року. Ілюстраційне фото

У США презентували звіт «Вторгнення під маскою: брудна війна Кремля в Україні»

Росія безпосередньо координує воєнні дії сепаратистів на Донбасі, щоб дестабілізувати ситуацію в Україні і розділити її на частини. Про це йдеться у звіті американського центру «Інститут сучасної Росії» під назвою «Вторгнення під маскою: брудна війна Кремля в Україні», презентованому 17 вересня у Вашингтоні спільно з Атлантичною радою. У документі мовиться, що російські військові просуваються вглиб України, зводячи військові бази між Маріуполем і Донецьком і перетворюють тимчасові військові табори на кордоні між Україною та Росією на постійні бази для підготовки до вторгнення в Україну. Автори звіту наводять докази військової присутності Росії в Україні, презентують дані про російський «вантаж 200» і аналізують мотиви Кремля щодо ведення війни в Україні без оголошення.

Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:03:48 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

«Без втручання Москви війни на Донбасі не було б», – йдеться у звіті «Вторгнення під маскою: брудна війна Кремля в Україні». Автори звіту проаналізували події в Україні з початку Євромайдану до останнього розвитку ситуації на Донбасі, найбільшу увагу приділивши присутності російської військової техніки і контингенту у зоні бойових дій.

Російська військова техніка на виставці доказів агресії Росії проти України. Київ, лютий 2015 рік
Російська військова техніка на виставці доказів агресії Росії проти України. Київ, лютий 2015 рік

Перші татки Т-64, які з’явилися на Донбасі, мали інший камуфляж та символи ідентифікації, ніж ті, що використовує українська арія, говорить один із авторів звіту Джеймс Міллер. Далі, зазначає він, там з’явилися танки Т-72 у комплектації, яку Збройні сили України не використовують. На Донбасі зафіксували модернізовану версію танків Т-72, вироблених у Росії, які вона ще нікуди не експортувала, наголошує він.

Т-72 були модернізованою версією, яку Україна ніколи не використовувала. А кілька з них мали комплектацію, яку Росія ще нікуди не експортувала
Джеймс Міллер

«Деякі з танків Т-72, які з’явилися у місці бойових дій, були модернізованою версією, яку Україна ніколи не використовувала. А кілька з них мали комплектацію, яку Росія ще нікуди не експортувала. Це є дуже чітким сигналом російського військового вторгнення», – зазначає Джеймс Міллер.

Лінія зіткнення охороняється російською армією, російськими військовими базами, російською зброєю
Джеймс Міллер

«Лінія зіткнення вздовж усіх позицій сепаратистів охороняється російською армією, російськими військовими базами, російською зброєю, якою, до речі, збивають безпілотники ОБСЄ», – наголошує Міллер.

У документі наводяться докази, що військова техніка і зброя надані сепаратистам Москвою, а Росія безпосередньо координує військові дії бойовиків для вторгнення в Україну, для чого і зводяться військові бази між Маріуполем і Донецьком.

(«Присутність»: виставка доказів російської військової агресії в Україні)

«Вантаж 200» і посмертне нагородження

Автори звіту також звертають увагу на «вантаж 200», йдеться про російських військових, загиблих в Україні, яких таємно ховають і нагороджують посмертно, засекретивши всі обставини їхньої загибелі. Як доказв експерти наводять інформацію про загиблих росіян, зібрану зокрема російськими журналістами та правозахисниками.

Попри те, що Росія не визнає свою військову присутність, приховати це у 21-му столітті, у час новітніх технологій, практично неможливо, зазначає екс-посол США в Україні, а нині аналітик Вашингтонського інституту Брукінґса Снівен Пайфер, який також був на презентації звіту.

Є дуже багато доказів від пересічних українців та росіян, включаючи російських журналістів і солдат, які задокументували, що російські військові присутні на Донбасі
Снівен Пайфер

«Навіть якщо ви вирішите, що не довіряєте американським спецслужбам, не довіряєте НАТО, не довіряєте українській владі, то є дуже багато доказів від пересічних українців та від пересічних росіян, включаючи російських журналістів і солдат, які задокументували, що російські військові присутні на Донбасі», – зазначив Пайфер.

Бойові дії на Донбасі тривають від квітня 2014 року. За цей час, за даними ООН, там загинули понад 8 тисяч людей. Україна і Захід звинувачують Росію у підтримці проросійських сепаратистів на Донбасі. У НАТО неодноразово оприлюднювали докази присутності російської техніки і військового контингенту на території України. Але Москва всі звинувачення відкидає, заявляючи, що на Донбасі немає російських військових, але є «добровольці».

На цю ж тему:

28.08.2015
В адміністрації президента представили докази збройної агресії Росії проти України

Значну частину доказів складають космічні знімки районів зосередження російських окупаційних військ на території України далі
28.05.2015
Росія воює з Україною, але Путін про це бреше – доповідь Atlantic Council

У відкритих джерелах є незліченна кількість доказів російського військового втручання на Донбасі далі
16.05.2015
Звідки і як прибув «Бук», яким, ймовірно, збили «Боїнг» – дослідження Bellingcat

На сайті Bellingcat систематизовані фотографії і відеозаписи очевидців далі
19.02.2015
Є докази обстрілів української армії з території Росії – дослідження

«У 9 із 10 вивчених атак вогневі позиції розташовувалися – поза всяким сумнівом – на території Росії» далі
  • Зображення 16x9

    Тетяна Ярмощук

    Працюю на Радіо Свобода з 2005 року. Укладач та ведуча Ранкової Свободи, пишу на енергетичну та економічну тематику. 2006 року закінчила Інститут журналістики Київського національного університету імені Тараса Шевченка. А у 2009-му – Інститут політичних наук. 

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG