Доступність посилання

ТОП новини

Літак рейсу MH17 збили з «Бука», але тих, хто стріляв, ще встановлюють


Реконструкція з уламків літака під час презентації результатів слідства. Військова авіабаза Гілзе-Реєн поблизу міста Бреда. 13 жовтня 2015 року
Реконструкція з уламків літака під час презентації результатів слідства. Військова авіабаза Гілзе-Реєн поблизу міста Бреда. 13 жовтня 2015 року

Це не була ракета з військового літака, як на це вказували представники Росії – голова Ради розслідувань із питань безпеки Нідерландів

Гультен – Літак «Малайзійських авіаліній» рейсу MH17 був збитий саме комплексом «Бук», а Україна у липні минулого року, не зважаючи на небезпеку, не закрила повітряного простору над територією, де велися воєнні дії. Про це на військово-повітряній базі Нідерландів повідомив 13 жовтня голова Ради розслідувань із питань безпеки цієї країни Тьїббе Яустра.

Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:03:32 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

Голова Ради розслідувань із питань безпеки Нідерландів Тьїббе Яустра заявив, що завданням його слідчої групи було визначити причину аварії авіалайнера та відповісти на запитання, що відбулося і чого не було зроблено, аби уникнути трагедії.

Нідерландські експерти зібрали збитий «Боїнг» із уламків (відео)
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:00:56 0:00


Висновок щодо причини катастрофи однозначний: це не був ні метеорит, ні ракета, випущена з військового літака, як на це вказували представники Росії, зауважив голова Ради розслідувань із питань безпеки Нідерландів. Біля передньої частини літака стався вибух у повітрі над зоною, де відбувався збройний конфлікт. З огляду на це він зазначив, що Київ, попри те, що там були збиті 16 військових літаків та гелікоптерів, не оголосив закриття повітряного простору.

Тьїббе Яустра, голова нідерландської Ради розслідувань у справах безпеки, оприлюднює звіт. 13 жовтня 2015 року
Тьїббе Яустра, голова нідерландської Ради розслідувань у справах безпеки, оприлюднює звіт. 13 жовтня 2015 року

Однак із версією «ракети з «Бука» не погоджувалася Росія.

«Причиною вибуху літака стала детонація від військової ракети, що розірвалася поруч із ним, – зауважив Тьїббе Яустра. – Не всі представники слідства були згодні з тим, що йдеться саме про ракету з «Бука». У своєму коментарі на наш звіт Росія каже, що неможливо визначити різновид боєголовки».

Російська версія має розбіжності

Водночас тут ми бачимо розбіжності з іншим звітом, представленим цього ж дня виробником російських комплексів «Бук», в якому йдеться вже про саме зенітно-ракетний комплекс їхнього виробництва, однак нібито більш старої модифікації.

Висновки нідерландських слідчих допомогла підтвердити часткова реконструкція «Боїнга» із уламків, привезених із зони падіння. Сліди фарби на і всередині кабіни свідчать, що бойова частина належить саме ракеті з «Бука», мовиться у звіті.

Як і очікувалося, у документі немає вказівок на те, хто саме випустив ракету з «Бука». Це має встановити інша слідча група, якою керують Нідерланди і до складу якої входять Бельгія, Малайзія, Австралія та Україна. Втім, Тьїббе Яустра зауважує, що нідерландські слідчі розслідували можливу траєкторію польоту ракети.

«На нашу вимогу було зроблене моделювання пострілу, – каже він. – Підрахунки свідчать, що ракетна установка стояла у зоні площею 320 квадратних кілометрів на сході України. Цими всіма даними ми поділилися з міжнародною слідчою групою. Так само ми надали їх для моделювання Росії та Україні. Оскільки всі три результати вказують на схожі географічні зони, потрібне більш детальне додаткове розслідування».

Тепер пріоритет – знайти винних – прем’єр Нідерландів

Характерно, що, ознайомившись із результатами звіту, прем’єр-міністр Нідерландів Марк Рютте на прес-конференції заявив, що пріоритетом зараз є «відстеження та переслідування винних» у цій катастрофі. Також він заявляє про уроки трагедії. Зокрема, Рютте вважає, що слід «підвищити прозорість та координацію списків авіапасажирів». Адже ідентифікація тих, що загинули в цій трагедії, тривала надзвичайно довгий час.

Марк Рютте під час прес-конференції. 13 жовтня 2015 року
Марк Рютте під час прес-конференції. 13 жовтня 2015 року

У звіті також вказується на небажання Росії надати дані своїх радарів. «Російська Федерація не представила своїх радіолокаційних даних, заявивши, що вони не були збережені». Ті дані комбінованого спостереження з радіолокаторів, які були надіслані замість основних (необроблених) даних, не можуть бути перевірені, мовиться у звіті.

Тим часом нідерландський прем’єр-міністр зауважує, що звіт слідчих щодо катастрофи малайзійського «Боїнга» – це «важлива складова частина» кримінального розслідування трагедії, та в цьому контексті закликав Росію забезпечити «повну співпрацю» з нідерландськими слідчими.

Згідно з доповіддю міжнародної дослідницької групи Bellingcat, рейс MH17 «Малайзійських авіаліній» був знищений установкою «Бук» із російської 53-ї зенітно-ракетної бригади, що базується під Курськом.

Авіалайнер «Боїнг» рейсу МН17 прямував рейсом із Амстердама в Куала-Лумпур і був збитий поблизу селища Грабове Донецької області 17 липня 2014 року. На борту лайнера були 298 осіб, усі вони загинули.


На цю ж тему:

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG