Доступність посилання

ТОП новини

«Кримський енергоміст – це політичний фейк» – експерт


Карикатура Євгенії Олійник
Карикатура Євгенії Олійник

«Насправді, вони думають, що ось зараз на Україну натиснуть – і відновиться постачання»

Ще 2014 року міністр енергетики Росії говорив про те, що до Криму привезли майже півтори тисячі резервних генераторів і змонтували 13 мобільних газових електростанцій загальною потужністю більше ніж 600 мегават. На все це з російського бюджету витратили понад 2 мільярди рублів. Утім, після відімкнення української електрики Крим занурився в абсолютну темряву. Чи може Крим жити без української електроенергії і як скоро зможе перейти на російську про це ми розмовляли з головою Бюро комплексного аналізу та прогнозів Сергієм Дяченком.

Сергію, представники окупаційної влади Криму говорили, що на півострові виробляється половина від необхідної електрики. Але після припинення поставок із України світло, наприклад, у Сімферополі є тільки 4 години на добу. А це точно не половина. Чому так?

Сергій Дяченко
Сергій Дяченко
З'ясувалося, що Крим реально в змозі забезпечити свої потреби на 20-30 відсотків, не більше

Там начебто й генератори якісь встановили, з'ясувалося не дуже встановили. І сонячні електростанції, скільки там їх... А вони дають енергію дуже й дуже нестабільно. То сонце є, то сонця немає. Не дуже така прогнозована річ. Тому з'ясувалося, що Крим реально в змозі забезпечити свої потреби на 20-30 відсотків, не більше. Тобто, якщо ставити питання про забезпечення енергонезалежності Криму, то доведеться величезні гроші туди вкладати, і це питання багатьох років. Це дуже й дуже далека задача.

Пан Аксьонов обіцяє кримчанам, що ситуація кардинально зміниться вже наприкінці грудня, коли буде прокладений кабель через Керченську протоку так званий енергоміст. Чи зміниться ситуація, як Ви вважаєте?

Усі фахівці, які розбираються в цих справах у підводних кабелях і в прокладках, кажуть, що це «потьомкінське село», це однозначно.

Ну, по-перше, прокласти кабель. Зробили там космічні знімки, корабель якийсь снує, можливо, щось і прокладає, до речі, під іншим прапором, зареєстрований як риболовецька шхуна. Незрозуміло, як можна такий важливий об'єкт робити так безвідповідально. Ну, добре, що щось робиться. Знову ж таки, там немає точки приєднання до енергосистеми Криму, тому що немає підстанції, яка могла б і 200, і 400 мегават прийняти. У Криму є дві точки, які можуть приймати такі потужні поставки, це Джанкой і Сімферополь. А від них сотні кілометрів потрібно тягнути. Тобто немає підстанцій, їх потрібно будувати, і немає ліній електропередач, їх треба туди тягнути. І це не зробиться ні за місяць, ні за два.

Можливо, прокласти кабель і можна, але куди, і як цю електроенергію подати? Я думаю, це політичний фейк, а насправді думають, що ось зараз на Україну натиснуть і відновиться постачання

По-друге, дуже важкі умови, метеорологічні, й донні. Кажуть, таким чином, яким цей кабель прокладають, його дуже скоро не стане.

Ну й третє питання: фахівці кажуть, що на балансі Ростовської області немає необхідної потужності, тобто 400 мегават. Можна, звісно, припустити, що у ростовчан заберуть і віддадуть кримчанам, але це не вирішення проблеми. Там багато питань. Можливо, прокласти кабель і можна, але куди, і як цю електроенергію подати? Я так думаю, це такий політичний фейк, а насправді думають, що ось зараз на Україну натиснуть і відновиться постачання.

Уявімо, що будуть побудовані дві електростанції. Коли це може статись? Коли вони почнуть працювати на газу, і чи вистачить там газу для цих електростанцій?

Доведеться знову-таки тягнути трубу з материковою Росії, з тими ж проблемами, що і з кабелем

Так, у планах дві паро-газові станції загальною потужністю 1200 мегават. Будівництво таких станцій це питання декількох років, можливо, до п'яти. Один гігават, за світовими стандартами, мільярд сімсот установленої потужності. І один гігават паро-газової станції це мільярд кубів газу. Ось вам проблеми, плюс під'єднання до енергосистеми. Це купа проблем, собівартість яких потягне, думаю, на мільярди доларів. А також багато питань поточного характеру. Де взяти газ? Треба збільшувати видобуток, а це мільярд кубів. Хто цим буде займатися, «Газпром»? У нього зараз купа своїх проблем. Плюс немає технології буріння платформ на глибоководному шельфі. А чиї компанії? Серйозні компанії зараз туди не підуть. Тому доведеться, знову-таки, тягнути трубу з материковою Росії, з тими ж проблемами, що і з кабелем.

Крим як острів це не більш ніж красива фантазія. У реаліях Крим, який російські окупанти перетворили на острів, це територія, на якій деградує сільське господарство, яка не має нормального транспортного сполучення, та й просто світла немає. І чи буде нормальне життя на півострові до закінчення російської окупації велике питання.

Оригінал матеріалу – на сайті «Крим.Реалії»

На цю ж тему:

Політична карикатура Олексія Кустовського
02.12.2015
Путін прибув до окупованого Криму «вмикати світло»

Тим часом завезені з Росії електрогенератори почали масово виходити з ладу далі

25.11.2015
Життя і робота окупаційної влади у Криму повністю дезорганізовані

У Росії та Криму ще не усвідомили всіх наслідків вимкнення електрики далі

27.11.2015
«Ми навчилися гібридній війні у нашого противника» – Пасхавер про блокаду Криму

У мешканців Криму відбувається отверезіння – керівник енергетичних програм Центру Разумкова далі

30.11.2015
Женевська конвенція. Як судити Росію за воєнні злочини?

За те, що кримчани сидять без світла, має відповісти окупант, як і за злочини, скоєні проти цивільного населення в Криму далі

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG