Доступність посилання

ТОП новини

Юррадник: дії Порошенка щодо активів Roshen були законними


Петро Порошенко (©Shutterstock)
Петро Порошенко (©Shutterstock)

Юридична фірма «Авеллум», що є юридичним радником президента України Петра Порошенка, заявляє, що створення компаній в іноземній юрисдикції було єдиним можливим шляхом для передання активів Порошенка в управління авторитетної міжнародної трастової структури.

«Компанії в іноземних юрисдикціях необхідні і використовуються для передання їх у blind trust (довірчу власність). Банківські рахунки цими компаніями не відкривалися, і вони не здійснювали жодних фінансових операцій. Тому будь-які твердження про ухилення від сплати податків є безпідставними», – йдеться в прес-релізі компанії, поширеному на прохання клієнта у зв’язку з оприлюдненими напередодні журналістським розслідуванням.

Юристи зазначають, що статутні фонди іноземних компаній не оплачувалися, а акції, що належали клієнту, номінальної вартості не мали, і тому не підлягали декларуванню за українським законодавством.

«Навіть після передачі активу у blind trust (довірчу власність) отримувачем виплат буде не офшорна, а українська юридична особа. Тому всі податки сплачуватимуться в Україні, і прибутки відповідно до законодавства і банківського регулювання залишатимуться в Україні... Створення іноземної структури не впливає на оподаткування компаній групи Roshen в Україні, яка продовжує сплачувати податки відповідно до українського законодавства», – наголосили в компанії.

Юридична фірма «Авеллум» є радником Порошенка, уповноваженим підготувати його частку у Roshen до продажу.

3 квітня автори міжнародного журналістського розслідування оприлюднили дані, які нібито свідчать, що панамська юридична компанія Mossack Fonseca допомагала деяким своїм клієнтам відмивати гроші, ухилятися від сплати податків і обходити різні санкції.

Репортери із 76 країн опрацювали понад 11 мільйонів документів щодо офшорних компаній та їхніх власників. В Україні фігурантом розслідування став, зокрема, президент України Петро Порошенко.

Журналісти-розслідувачі заявляють, що президент України Петро Порошенко, всупереч заявам, досі не передав свої активи у траст, однак почав реструктуризацію належних йому активів компанії Roshen, створивши для цього три офшорні компанії. Порошенко заявляє, що він відійшов від управління активами компанії Roshen, доручивши це відповідним консалтинговим та юридичним компаніям. Крім того, він очікує, що ці компанії «нададуть вичерпні пояснення для української та міжнародної преси».

Національне антикорупційне бюро України заявило, що не має повноважень розпочинати щодо чинного президента досудове розслідування, оскільки відповідно до закону України «Про Національне антикорупційне бюро України» та Кримінального процесуального кодексу, підслідними бюро є вищі посадові особи, уповноважені на виконання функцій держави або місцевого самоврядування, зокрема президент України, повноваження якого припинено.

У Генпрокуратурі також заявили, що не вбачають «складу злочину» в діях Порошенка щодо активів компанії Roshen.

На цю ж тему:

04.04.2016
Порошенко заявляє, що відійшов від управління активами компанії Roshen

За словами президента, він доручив цю справу відповідним консалтинговим і юридичним компаніям й очікує, що ті «нададуть вичерпні пояснення для української та міжнародної преси» далі

04.04.2016
Офшорний податковий маневр президента України (розслідування)

Радіо Свобода передруковує гучне розслідування щодо Петра Порошенка далі

XS
SM
MD
LG