Доступність посилання

ТОП новини

Порошенко обіцяє унеможливити використання офшорних рахунків в Україні


Петро Порошенко в Токіо, 6 квітня 2016 року
Петро Порошенко в Токіо, 6 квітня 2016 року

Президент України Петро Порошенко виступає з ініціативою провести реформу щодо унеможливлення використання в країні офшорних рахунків.

«І це важлива частина майбутніх реформ – це прозорість, відкритість і зрозумілі кроки для презентації повної довіри», – заявив Порошенко в Токіо, де перебуває з візитом.

Президент також заявив, що не використовував офшори для мінімізації податкового навантаження і закликає відділити свою історію від звинувачень на адресу інших фігурантів «панамських документів».

За словами Порошенка, основною метою створення компанії Prime Asset Partners Limited на Британських Віргінських островах було створення спеціального підприємства для передачі бізнесу в управління банку Rothschild, а не мінімізація податкової бази, як в інших учасників скандалу.

«Зазвичай, рахунок офшорний використовується у таємниці для того, щоб мінімізувати сплату податків. А в цьому випадку все було навпаки, негайно, після того, як я став президентом, я заявив, що весь мій бізнес буде залишатися у прозорому трасті з найбільшим інвестиційним банком у світі – це банк Rothschild», – наголосив президент.

«Банк Rothschild не управляє українськими активами. Ось чому юристи підготували відповідні угоди й офіційно публічно перевели активи в управління цього прозорого «сліпого» трасту, трасового фонду, для того, щоб моє майно було відокремлене від моєї політичної діяльності на строк мого президентства», – додав Порошенко.

Автори міжнародного журналістського розслідування стверджують, що панамська юридична компанія Mossack Fonseca допомагала відмивати гроші, ухилятися від сплати податків і обходити різні санкції своїм клієнтам, серед яких політики, бізнесмени та спортсмени з усього світу.

Репортери із 76 країн опрацювали понад 11 мільйонів документів щодо офшорних компаній та їхніх власників. В Україні фігурантом розслідування став, зокрема, президент Петро Порошенко. Журналісти-розслідувачі заявляють, що Порошенко, всупереч заявам, досі не передав свої активи у траст, однак почав реструктуризацію своїх активів «Рошен», створивши для цього три офшорні компанії.

XS
SM
MD
LG