Доступність посилання

ТОП новини

«Усі родичі з мене вже сміються» – присяжні у справі розстрілу майданівців відмовляються працювати через гроші


Екс-беркутівці Сергій Зінченко та Павло Аброськін під час судового засідання у Києві. Серпень 2015 року
Екс-беркутівці Сергій Зінченко та Павло Аброськін під час судового засідання у Києві. Серпень 2015 року

Оплату праці називають принизливою

Присяжні у справі проти екс-беркутівців, яких обвинувачують у розстрілі активістів Майдану 20 лютого 2014 року, заявили самовідвід. П’ятеро чоловіків заявляють, що не хочуть продовжувати брати участь у процесі через низьку оплату їхньої роботи. Прокурори виступили проти заміни присяжних, оскільки це може призвести до суттєвого затягування справи. Адвокати обвинувачених натомість переконані, що присяжні, навпаки, не можуть залишитись, бо вже не будуть об’єктивними та неупередженими.


Розгляд справи проти колишніх бійців «Беркуту» Павла Аброськіна, Сергія Зінченка, Сергія Тамтури, Олександра Маринченка та Олега Янішевського триває вже понад рік. Останнього, п’ятого, присяжного суд обрав у липні 2015 року. Ним став редактор газети «Ми всі українці» Олександр Конєв. Сьогодні чоловік, синхронно з іншими присяжними, заявив про самовідвід. Рішення обґрунтував занадто малою грошовою винагородою, яку отримує, відвідуючи судові засідання.

«Справа у тому, що я тут дуже сильно задіяний і не маю більше змоги ще десь заробляти. Майже щодня мені доводиться приходити сюди на роботу. Ніде начальник мене тримати не буде. Мені треба за квартиру платити і просто всі родичі з мене вже сміються – мовляв, чому ти туди ходиш? Я писав і в Верховний суд, і в НАБУ, і до Кабінету міністрів – скрізь писав. Всі мої листи відправили до адміністрації і пішли відписки», – пояснює присяжний.

У заявах, які оприлюднив суддя, присяжні повідомляли, що за участь в одному засіданні отримують від 40 до 60 гривень, і навіть такі суми їм виплачують з чималими затримками. Таку оплату заявники називають принизливою. Крім того, чоловіки поскаржились, що раніше їм обіцяли не більше 30 засідань у рік, а тепер доводиться бути присутнім на суді щонайменше двічі на тиждень.

Зміна присяжних може затягнути процес на півроку – прокурор

Втім, прокурори у справі вважають, що підстав для задоволення заяв немає. Схоже обґрунтування відводу не передбачене у законодавстві, що регулює роботу присяжних, пояснив прокурор ГПУ Олексій Донський. Окрім цього, заміна присяжних призведе до значної затримки у розгляді справи, оскільки учасники будуть змушені повернутись на стадію підготовчого засідання. У часовому вимірі це може зайняти близько півроку, пояснив Донський.

«Є невирішеність основної проблеми, тієї, на яку сьогодні посилались: це матеріальне забезпечення й навантаженість. Теоретично будь-який присяжний, який був би обраний до цього провадження, стикається з тими ж факторами. Ми можемо знову прийти до тієї ситуації, коли й інші присяжні через місяць чи рік слухання справи можуть заявити те ж саме. Тобто проблематика тут не конкретно в цих особах», – заявив прокурор.

Протилежну до прокуратури позицію зайняв захист обвинувачених. Так, адвокат Стефан Решко заявив, що незважаючи на рішення, яке зрештою ухвалить суд щодо заяв про самовідвід, ці п’ятеро присяжних не зможуть надалі об’єктивно та неупереджено розглядати справу. Підвищення оплати цьому складу суду розцінюватимуть як вплив на присяжних. Відтак, вважають, необхідно залучати нову п’ятірку і гарантувавши їм вищу оплату.

Адвокати «екс-беркутівців» не вірять у подальшу об'єктивність присяжних

«Вийде так, що держава не забезпечує їм належного фінансування, на яке вони погодились, коли написали заяви на те, щоб стати присяжними. І якщо держава задовольнить їхні матеріальні потреби, то це виглядатиме як заохочення з боку держави присяжних, аби вони тільки залишились присяжними, аби вони дослухали цю справу і довели до кінцевого результату», – зазначив Решко.

У зв’язку із заявами присяжних, суддя Святошинського районного суду Києва Сергій Дячук ухвалив рішення про перерву у засіданні до п’ятниці, 27 травня. Розгляд справи по суті розпочався 17 травня.

П’ятьом колишнім беркутівцям інкримінують перевищення службових повноважень, незаконне поводження зі зброєю, умисне вбивство 48 осіб та завдання тілесних ушкоджень ще 80 активістам Майдану.

  • Зображення 16x9

    Левко Стек

    Працюю на Радіо Свобода з 2013 року. Потрапив в редакцію за тиждень по початку Євромайдану. Саме висвітленням подій Революції гідності займався до весни 2014 року. Згодом окупація Криму та протистояння на Донбасі. З початку літа 2014 року займаюсь висвітленням війни на Донбасі.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG