Доступність посилання

ТОП новини

У Туреччині відбулася масова проурядова демонстрація


Під час мітингу у Стамбулі, 7 серпня 2016 року
Під час мітингу у Стамбулі, 7 серпня 2016 року

У Стамбулі, найбільшому місті Туреччини, сотні тисяч людей узяли участь у демонстрації на підтримку уряду – за повідомленнями, найбільшій від часу спроби перевороту минулого місяця.

Виступаючи на мітингу, прем’єр-міністр Туреччини Біналі Йилдирим пообіцяв, що влада країни дістане зі США проповідника Фетхуллаха Ґюлена, якого Анкара звинувачує в підбурюванні до того перевороту, і притягне його до відповідальності.

«Так і знайте, що лідер цього терористичного угруповання (так влада Туреччини називає широкий суспільно-релігійний рух під духовним керівництвом Ґюлена – ред.) прибуде до Туреччини і заплатить за свої вчинки», – заявив прем’єр.

Після спроби перевороту 15 липня в Туреччині звільнили з посад десятки тисяч державних службовців і бюджетних працівників, у тому числі освітян, тисячі були арештовані. Багато з репресованих потерпіли через їхні підозрювані зв’язки з рухом Ґюлена.

Сам Ґюлен, що вже давно живе у США, відкидає причетність до перевороту й засуджує цю спробу. Туреччина вимагає від США його видачі; Вашингтон заявляє, що наразі не отримав доказів, що доводили б необхідність такої видачі.

Обсяги придушення інакодумства в Туреччині після спроби перевороту стривожили західні країни і правозахисників. Влада Туреччини різко відкидає таку критику і скаржиться на брак підтримки і розуміння на Заході.

XS
SM
MD
LG