Доступність посилання

ТОП новини

Київ готовий до виконання угоди про розведення сторін на трьох ділянках на Донбасі – Кременецький


Ілюстративне фото
Ілюстративне фото

Українська сторона готова до виконання угоди про розведення сил і озброєнь на трьох ділянках на Донбасі. Про це заявив керівник української сторони у Спільному центрі з контролю та координації питань припинення вогню та стабілізації лінії розмежування сторін (СЦКК) Борис Кременецький.

«Розведення сил і засобів з української сторони у зазначених ділянках буде здійснюватися, відповідно до угоди, при винятковому виконанні зазначених у документі умов, зокрема, повного припинення вогню упродовж 7 діб для кожної з конкретних ділянок розведення, постійного моніторингу процесу розведення сил та засобів з боку СММ ОБСЄ», – сказав Кременецький, слова якого цитує прес-центр штабу АТО.

Керівник української сторони в СЦКК наголосив, що наразі триває узгодження окремих технічних питань виконання угоди.

За його словами, СЦКК продовжує сприяти повному припиненню вогню, оперативно реагує на можливі факти перешкоджання моніторингу і верифікації СММ ОБСЄ та забезпечує безпеку спостерігачів СММ ОБСЄ.

Збройні сили України суворо дотримаються режиму припинення вогню та неухильно виконують відповідні пункти Мінських угод, наголосив Кременецький.

21 вересня Тристороння контрактна група щодо врегулювання ситуації на Донбасі підписала рамкове рішення про відведення військ і озброєння у трьох зонах на лінії розмежування – Станиці Луганській, Золотому і Петрівському.

Відповідно до угоди, сторони конфлікту упродовж 30 днів мають відвести війська і озброєння на трьох визначених ділянках. У документі також зазначається, що розведення сил і озброєння здійснюється шляхом їх відведення із займаних позицій в обидві сторони з метою створення ділянок розведення, як правило, не менше від 2 кілометрів в ширину і 2 кілометрів в глибину.

У Мінську раніше вже домовлялися про відведення озброєння від лінії розмежування на Донбасі, проте ці домовленості не виконувались. Зокрема, у раніше у спеціальній моніторинговій місії ОБСЄ заявляли, що підтримувані Росією бойовики і українські військові не змогли повністю відвести заборонене Мінськими угодами озброєння від лінії зіткнення.

XS
SM
MD
LG