Доступність посилання

ТОП новини

Буде житло для вояків – буде й армія


Леся Бакалець Київ, 6 лютого 2008 (RadioSvoboda.Ua) – Міністерство оборони взялося вирішити «квартирне питання» військовослужбовців. Вже з цього року черга почне зменшуватися, а забезпечення житлом офіцерів збільшуватиметься. Найбільше потребують житла, за інформацією міністерства, у Київському, Одеському, Львівському, Харківському та Севастопольському гарнізонах.

Капітан Дмитро Іванов уже 15-й рік стоїть у черзі на квартиру. За цей час і з батьками жив, і куток винаймав, навіть квартиру орендував деякий час. Тепер має, за його словами, досить непогані умови: кімната в гуртожитку, де живе з дружиною та двома дітьми. Радіє і цьому – адже живе поруч із військовою частиною, тож не треба витрачати гроші на проїзд. Дмитро Іванов розповів, що отримати квартиру він мав ще минулого року.

«Почався вже 2008 рік, тож будемо чекати в цьому році. У гарнізонній черзі на двокімнатну квартиру я дев’ятнадцятий. Так, принаймні, каже наш керівник житлової комісії. Мені багато хто заздрить», – зазначив пан Іванов.

Міністр Єхануров обіцяє 8 тисяч квартир на рік

Вже з цього року черга буде стрімко зменшуватись, переконують у Міністерстві оборони. Завдання, яке поставив міністр Юрій Єхануров, – 8 тисяч квартир на рік. Першочергово квартири отримають військовослужбовці, які стоять у черзі понад 20 років, багатодітні, а також сім’ї загиблих вояків. Юрій Єхануров зазначив, що перші результати роботи міністерства можна буде побачити вже наприкінці лютого.

«До кінця лютого кожна сім’я із 1600 має знати адресу свого майбутнього проживання. Ми тут будемо працювати «без дурників», всілякі речі зараз уже не пройдуть. У Міністерстві оборони працюють гарні люди, але, як кажуть, «їх зіпсувало квартирне питання», – заявив Юрій Єхануров.

Перш за все, з березня у міністерстві створять електронний облік військовослужбовців, які стоять у черзі на квартиру. Потім попросять збільшити фінансування, бо на ті 506 мільйонів гривень, що є зараз, можна побудувати тільки близько чотирьох тисяч квартир. За словами заступника міністра оборони Надії Дєєвої, після 2012 року військовослужбовці чекатимуть на квартири максимум 5 років.

Надія Дєєва: «Якщо буде побудовано і придбано, а це для нас завдання, яке ми маємо виконати у цьому році, 8 тисяч квартир, – це значить, що ми виконаємо ту програму, яка була затверджена раніше, до кінця 2011 року. І перейдемо в сучасний європейський формат отримання квартир протягом того періоду, який вимагається життям».

На квартирному обліку 52 тисячі військовослужбовців

Колишній керівник комітету з питань національної безпеки та оборони, депутат 3-го, 4-го скликань від КПУ, Георгій Крючков вважає, що обіцянки теперішнього Міноборони реальні, хоча дуже амбітні.

«Ніколи ще 8 тисяч квартир на рік не видавались військовослужбовцям. Попередні міністри також обіцяли. Казали, що ми наведемо тут порядок, але, на жаль, не виконували цього», – зауважив Георгій Крючков.

Із майже 52 тисяч військових, що стоять сьогодні на квартирному обліку, 12 тисяч – ветерани військової служби, а 20 тисяч очікують на власне житло 10 і більше років.
XS
SM
MD
LG