Доступність посилання

ТОП новини

У баварській столиці відкривається Мюнхенська конференція з питань політики безпеки


Німеччина, 7 лютого 2008 (RadioSvoboda.Ua) – Традиційно в лютому увага світу звернена до Німеччини: у цей час у Берліні відбувається престижний міжнародний кінофестиваль «Берлінале», а в баварській столиці – один із найважливіших політичних форумів – Мюнхенська конференція з питань політики безпеки. Очікується, що в дискусіях візьмуть участь близько 40 міністрів і три президенти. Загалом на триденному форумі (8-10 лютого) будуть присутні 250 політиків та експертів.

Мюнхенську конференцію з питань політики безпеки проводитимуть вже 44-й раз поспіль. Цьогорічний форум проходить під гаслом «Світ на зламі – змінений розклад сил – брак стратегій». Як сказав перед початком форуму його організатор Горст Тельчик, «складається враження, що конфліктів у світі стає дедалі більше, а ми маємо дедалі менше стратегій, аби подолати ці конфлікти, бракує також знань про те, як бути з усіма цими проблемами».

Серед головних тем конференції – ситуація на Близькому Сході та в Центральній Азії. Першим виступить прем‘єр-міністр Туреччини Ерджеп Ердоґан.

«Туреччина перетворюється на ключову країну на Центральному та Близькому Сході, а її вплив сягає до Центральної Азії. Водночас ведуться переговори про приєднання Туреччини до Європейського Союзу», – сказав Горст Тельчик під час прес-конференції, що відбулася за кілька днів до відкриття форуму.

Йтиметься й про зміни всередині НАТО

Традиційно в Мюнхені йтиметься й про зміни всередині НАТО. З одного боку, лунають вимоги про кращий розподіл навантаження між окремими членами альянсу – між США та європейськими країнами; з іншого боку – на альянс покладають дедалі більше політичної відповідальності. І тут виникає питання, чи може НАТО справитися з цими завданнями, чи вистачає цій організації тих ресурсів, які вона має.

Традиційним уже стало й питання про відносини між Заходом й Росією. Досі відкритим залишається питання про залучення Росії до загальноєвропейського простору безпеки. У Мюнхені очікується виступ російського віце-прем‘єра Сергея Іванова. До пріоритетних тем, які винесені на порядок денний, належить і проблема ядерної зброї. Вперше у форумі візьме участь президент Міжнародного агентства з атомної енергії Мохаммед ель Барадей.

Для форуму характерні несподівані заяви політиків та інтригуючі суперечки

Серед доповідачів на форумі – міністр закордонних справ Німеччини Франк Вальтер Штаймаєр, міністр оборони Франції Ерве Морен, міністр закордонних справ Японії Масахіко Камура. Очікується, що до Мюнхена прибудуть також президенти Молдови та Македонії Володимир Воронін і Бранко Црвенковський. Взяти участь у форумі пообіцяв і міністр оборони США Боб Ґейтс.

Мюнхенська конференція з питань політики безпеки проводиться, починаючи від 1962 року. Традиційно вона відбувається в готелі Bayerischer Hof. Для форуму характерні несподівані заяви політиків та інтригуючі суперечки. Варто згадати дискусію 2002 року між тепер уже колишніми міністром закордонних справ Німеччини Йошкою Фішером та главою Пентагону Дональдом Рамсфельдом. Тоді Фішер прямо сказав Рамсфельду, що той його не переконав, коли говорив про необхідність розпочати бойові дії проти Іраку. А торік президент Путін вразив увесь світ, виступивши з різкою критикою на адресу Заходу і передусім США.
XS
SM
MD
LG