Доступність посилання

ТОП новини

Ми – це те, що ми думаємо про себе


Інна Набока Київ, 11 лютого 2008 (RadioSvoboda.Ua) – Люди, які страждають на дисморфофобію, переконані, що всі їхні життєві проблеми й особисті негаразди виникають через непривабливу зовнішність. Як подолати цей хворобливий стан? Рецепт простий, стверджують фахівці: треба полюбити себе.

«Я нещаслива тому, що некрасива». Подібні твердження можна почути від жінок абсолютно різної зовнішності. А далі починаються мученицькі спроби цю зовнішність змінити. Проте дисморфофобії не можна позбутися жодним схудненням чи пластичними операціями, вважають психологи. Адже її причини не зовні, а всередині нас самих. Тож набагато ближче до істини зворотнє твердження: я некрасива тому, що нещаслива. Як же подолати неприйняття людиною власного тіла? На думку фахівців, рецепт досить простий: потрібно полюбити себе. Хтось може сказати, що це егоїзм і що любити треба ближнього, колектив чи й усе прогресивне людство. Проте навряд чи можна любити все людство і ненавидіти при цьому його конкретного представника у власній особі. До того ж, якщо ми самі себе не любимо, важко розраховувати на те, що нас любитимуть інші.

Якщо ми не можемо змінити своє тіло, ми повинні змінити своє ставлення до нього

Звичайно, новому ставленню до себе теж треба вчитися. Та за всіх обставин це ефективніше, ніж знущатися зі власного тіла. Зрозуміло, що любов до себе зовсім не виключає, а навпаки, передбачає і розумні дієти, і фізичні вправи, і навіть пластичні операції там, де це дійсно необхідно. Але ми – це не те, що ми їмо, а те, що думаємо про себе. І все те, що відбувається в нашому житті, значною мірою залежить від наших думок і переконань. Якщо ми хочемо щось змінити, ми насамперед мусимо змінити свої думки про це. Тож, перефразовуючи відомий вислів, якщо ми не можемо змінити своє тіло, ми повинні змінити своє ставлення до нього, дійсно прийняти і полюбити його. І як не дивно, у відповідь на цю любов наш організм також починає змінюватися у позитивному напрямі.

Є у цій проблемі ще один аспект. Адже всі довкола, як правило, думають про нас те ж саме, що й ми самі. Мабуть, кожен знає чимало людей з абсолютно пересічною зовнішністю або й відверто негарних, які сприймаються як справжні красені та красуні. Тому що впевнені у собі і своїй привабливості, вміють спілкуватися, «подавати» себе. І змушують усіх довкола бачити їх їхніми ж очима.

І ще. Як би вам не не подобалась ваша зовнішність, насамперед потрібно розібратись у собі всередині. А потім уже братися до радикальних змін зовні. Втім, цілком можливо, що тоді вже і потреби у цьому не буде.
XS
SM
MD
LG