Доступність посилання

ТОП новини

Де закінчується газ і починається політика?


Тетяна Ярмощук У «Ґазпромі» просять українського Президента посприяти врегулюванню українсько-російських газових відносин. Російська сторона закидає «Нафтогазу» несанкціонований відбір газу і затримку з оплатою за нього. Раніше Юлія Тимошенко повідомила, що на засіданні Ради нацбезпеки та оборони вирішено відмовитися від посередництва РосУкрЕнерго та перейти на прямі газові контракти.


Тема газу напередодні візиту Віктора Ющенка до Москви. У «Ґазпромі» просять українського Президента посприяти врегулюванню українсько-російських газових відносин.

Після заяви ґазпромівського речника про борг української сторони та погрозу перекрити газовий кран, наступний крок зробив сам голова правління «Ґазпрому». За словами керівника президентського Секретаріату Віктора Балоги, Алєксєй Міллєр надіслав на адресу Віктора Ющенка телеграму із проханням сприяти у врегулюванні проблемних аспектів українсько-російських відносин у сфері газопостачання.

Російська сторона закидає «Нафтогазу» несанкціонований відбір газу і затримку з оплатою за нього. У телеграмі йдеться, що «Нафтогаз» вже отримав офіційну вимогу до 12:00 за московським часом 11 лютого невідкладно погасити накопичену заборгованість і оформити належні документи. Якщо ні, подачу російського газу для українських споживачів буде припинено.

Політична комбінація

Те, що напруження в українсько-російських газових відносинах виникло напередодні візиту Віктора Ющенка до Москви, на думку українського політолога Андрія Єрмолаєва, не випадково. У Білокам’яній українському Президенту доведеться публічно визначитися із своєю позицією: «Ющенко вимушений уже у ці дні публічно визначатися щодо своєї публічної позиції у стосунках з Росією. Таким чином він має стати або головним гарантом того, що схема постачання дешевого газу збережеться, або буде вимушений шукати якісь нові пояснення чому цю схему треба змінювати, і тим самим підігравати позиції Юлії Тимошенко. Це, звичайно, політична комбінація. Але у цій комбінації головним із модераторів виявився один із українських гравців, український уряд, який зробив можливим таку комбінацію».

Нинішня ситуація має під собою політичне підґрунтя, переконаний російський політолог Станіслав Бєлковський: «Всередині «Ґазпрому» вже є впливові клани, які наполягають на тому, щоб змінити цього посередника, чи, можливо, змінити його на іншого більш скандального. Ці клани в певному режимі працюють з Юлією Тимошенко і групою її підтримки у Москві. Ющенко схиляється до того, щоб захистити сучасну схему торгівлі, в той час, як Тимошенко веде справу до того, щоб змінити посередника, і, мабуть, створити нового, за участю «Ітери», «Газпромекспорт», які підтримують Тимошенко у цій боротьбі проти «РосУкрЕнерго», та, фактично, проти Віктора Ющенка».

Раніше Юлія Тимошенко повідомила, що на засіданні Ради нацбезпеки та оборони вирішено відмовитися від посередництва РосУкрЕнерго та перейти на прямі газові контракти. У свою чергу Президент наголошує, що Україна одержує найдешевший в регіоні газ і застерігає від ломки того, що працює.

Матеріали до теми:

•&nbsp В України немає боргів перед Росією за отриманий газ, – заявив в ефірі Радіо Свобода колишній міністр палива і енергетики України, народний депутат з фракції Партії регіонів Юрій Бойко •&nbsp «Нафтогаз України» вважає безпідставними обвинувачення російського «Ґазпрому» у несанкціонованому відборі газу

•&nbsp Олександр Турчинов: «Нафтогаз України» готовий погасити заборгованiсть, що накопичилася при колишньому урядi, в обмiн на прямий контракт із «Ґазпромом»

• Звідки газ? І звідки борг? • Експерт Андерс Ослунд: За суперечкою навколо газу стоїть питання «РосУкрЕнерго» • Україна може залишитися без газу? • Борг, про який заявляє «Ґазпром», пов’язаний з тим, що з 1 січня «Нафтогаз» не уклав договори із компанією посередницею «УкрГазЕнерго»
XS
SM
MD
LG