Доступність посилання

ТОП новини

Інтер’єри Піднебесної у музеї Ханенків


Леся Бакалець Київ, 13 лютого 2008 (RadioSvoboda.Ua) – Відчути себе заможним китайцем, який живе у 19 столітті, можна у київському Музеї мистецтв імені Варвари та Богдана Ханенків. Сьогодні тут відкривається виставка «Інтер’єри Піднебесної», де представлені традиційні китайські меблі 19 століття.

У повітрі пахне апельсиновою олією та деревом, а при вході одразу ж стоїть традиційна китайська садова лавка. Поряд велика ширма – саме вона колись відділяла садочок від самої китайської садиби. Та зараз весь інтер’єр багатого помешкання вміщується всього в одній кімнаті – тут по декілька метрів виділено на чайну кімнату, вітальню, робочий кабінет та жіночу спальню.

Найменшим шанувальником китайської старовини виявився 5-річний Гліб. Поки його мама захоплено дивилась на старовинну скриню, він уподобав собі старовинну китайську вазу. Проте хлопчик одразу пояснив – квіти в неї не ставлять: «Тому що у неї такий китайський стиль. Вона потрібна для очищення рису, так китайці і харчуються».

Сама колекція приватна, її власниця Вікторія Гончарук півроку їздила Китаєм у пошуках цікавих та гарних китайських меблів. Найулюбленіша її знахідка – це старовинна триметрова ширма, яка у китайців грала роль тимчасових стін: «Вона унікальна. І різьблення, і висота, і стан дуже гарний. А вся ця сіточка у віконечках зроблена із тоненької соломи, яка покрита тонким шаром лаку. Я іноді просто сідаю і дивлюся на цю ширму, вона чудова».

Не менш чудовим є і пишно оздоблене ліжко чуан. Воно було обов’язковим елементом посагу дівчини і разом з нею переїжджало у будинок чоловіка, каже працівник музею мистецтв імені Богдана та Варвари Ханенків Євген Сауленко: «Це ліжко вночі використовувалось власне як ліжко, а вдень як така маленька кімнатка або будуар. Господиня разом з подругами, які приходили до неї в гості, могла сидіти на ліжку на цих подушечках, і вони могли пити чай, ставлячи приладдя на цей мініатюрний переносний столик».

Побачити цілісний інтер’єр Піднебесної 19 століття і отримати повне враження про те, як жила заможна китайська родина, можна буде до 9 березня.
XS
SM
MD
LG