Доступність посилання

ТОП новини

Мажоритарна чи пропорційна? Дніпропетровців опитують щодо виборчої системи в Україні


Юлія Рацибарська Дніпропетровськ, 13 лютого 2008 (RadioSvoboda.Ua) – У Дніпропетровську стартувала тижнева акція під назвою «Створи нову виборчу систему! Скажи своє слово!» Ініціатор проведення – обласна громадська організація «Громадська сила» – вирішила дізнатись у мешканців міста, яку виборчу систему вони підтримують.

Сім стаціонарних наметів та ще близько десятка пересувних. Щоб висловити свою думку щодо виборчої системи в Україні, треба лише заповнити анкету, видрукувану на спеціальному бланку. Питання щодо виборів Верховної Ради та місцевих рад – окремо.

Активістка організації «Громадська сила» на ім’я Валентина роздає порожні бланки і збирає заповнені у самому центрі Дніпропетровська. Каже, цікавість до акції велика: «Люди спілкуються, заповнюють анкети. Щодо виборів до місцевих рад – в основному більшість за мажоритарний принцип, до Верховної Ради – більшість за змішаний».

Опитування чи звичайна політична агітація?

А втім, за задекларованими «Громадською силою» намірами дізнатися думку людей насправді стоїть політична агітація. Активісти організації і не приховують: самі вони є прихильниками мажоритарної системи. Отож на вулицях міста разом із анкетуванням провадять роз’яснювальну роботу і роздають пам’ятки про переваги голосування за конкретного кандидата, а не за політичну партію.

Лідер «Громадської сили» Загід Краснов є депутатом міської ради. Своє крісло він отримав, пройшовши за списками Блоку Лазаренка. А зараз каже, що переконався: пропорційна виборча система, завдяки якій сам став депутатом, працює погано.

«Та система виборів, яка була два роки тому, себе не виправдала. Місцеві ради замість вирішення господарських питань займаються партійним популізмом. Час це змінити», – наголошує Загід Краснов .

Планують опитати понад 100 тисяч осіб

За тиждень активісти організації «Громадська сила» планують опитати понад 100 тисяч осіб у Дніпропетровську. Результати анкетування направлять Президентові, парламенту та нещодавно створеній Конституційній раді. Крім того, кажуть члени об’єднання, підсумки акції можуть бути й підставою для проведення загальноукраїнського референдуму:«За якою системою мають проходити вибори в Україні?»

Поки ж на вулицях Дніпропетровська можна почути різні відповіді на це питання:

– Я краще ставлюсь до мажоритарної системи. Тобто, за конкретного окремого кандидата, за конкретну людину ми голосуємо.

– Я більше за пропорційну систему. Мажоритарна система – це міф. Ті конкретні люди, за яких нібито голосують, насправді належать до тієї чи іншої політичної сили. Інша справа – мають бути прозорими партійні списки.
XS
SM
MD
LG