Доступність посилання

ТОП новини

Більшість закарпатців потребують доступного житла


Надія Петрів Ужгород, 22 лютого 2008 (RadioSvoboda.Ua) – Лише близько 5 відсотків закарпатців, за офіційними підрахунками, можуть придбати житло за власні кошти. Ще майже така ж кількість – соціально незахищені верстви, про житло для яких мусить дбати держава. Решта ж закарпатців потребує доступного житла, дешевих кредитів чи пільгових умов отримання помешкання, вважають фахівці.

Родина Іванцюків уже 19 років стоїть на квартирному обліку в Ужгороді. У черзі на поліпшення житлових умов перебувають і старші Іванцюки – Василь та Марія, – і родина наймолодшого сина Віктора, який із дружиною мешкає в батьків у трикімнатній квартирі.

Віктор скаржиться: навіть за його порівняно пристойної заробітної плати в 2 тисячі гривень узяти кредит на квартиру не під силу: «Я вже став у чергу на кредит у фонд сприяння молодіжному житловому кредитуванню – але й там, як кажуть, „глухо, наче в танку“, хоча бодай таки кредит врятував би нас…»

Офіційно в Закарпатті на державному квартирному обліку перебувають понад 5 тисяч родин. Найбільші черги в Ужгороді, Мукачеві, Рахові, Сваляві, Іршаві. Крім них, іще 4 тисячі 900 родин стоять на кооперативному обліку. З загальної кількості черговиків чимало таких, що мають право на позачергове отримання житла – це інваліди війни, родини загиблих військовослужбовців, ліквідатори наслідків аварії в Чорнобилі тощо.

Програму чекають за два місяці

Щоб вирішити, яким чином зробити житло в Закарпатті доступнішим, закарпатська влада скликала спеціальну нараду, під час якої спеціалісти пропонували варіанти виходу з ситуації. Один із них запропонував голова Закарпатської облдержадміністрації Олег Гаваші: можна переобладнувати військові містечка.

Уже за два місяці в Закарпатті планують розробити свою програму забезпечення краян доступним житлом. До того часу місцеві чиновники мусять визначити категорії громадян, котрі першочергово мають право на доступне житло, провести інвентаризацію квартирних черг, проаналізувати потужності будівельних фірм області. Паралельно з цим органи місцевого самоврядування повинні підготувати пропозиції про надання земель під забудови та проекти підведення до них комунальних мереж.
XS
SM
MD
LG