Доступність посилання

ТОП новини

Роман Зварич: Угоду про розблокування парламенту можуть парафувати сьогодні


Представник фракції «Наша Україна – Народна самооборона» зазначив, що робоча назва документа – «Протокол взаєморозуміння». Сьогодні засідає робоча група з підготовки політичної угоди про розблокування роботи Верховної Ради. Президент Віктор Ющенко сподівається, що парламент запрацює з понеділка, 3 березня. Раніше депутати сподівалися ухвалити документ наступного тижня.

Представник фракції «Наша Україна – Народна самооборона» зазначив у телеінтерв’ю, що робоча назва документа – «Протокол взаєморозуміння».

До робочої групи, яка працює над ним, увійшли представники усіх парламентських фракцій, окрім КПУ.

Президент Віктор Ющенко сподівається, що парламент запрацює з понеділка, 3 березня.

Раніше депутати сподівалися ухвалити документ наступного тижня.

Сьогодні засідає робоча група з підготовки політичної угоди про розблокування роботи Верховної Ради.

Проект політичної угоди пропонує три варіанти вирішення справи з НАТО на підставі чинного курсу України на вступ до Північноатлантичного союзу.

Проект документу передбачає при вирішенні питання про членство України в НАТО виходити з чинного на день підписання цієї угоди законодавства, зокрема, Закону України про основи національної безпеки.

Закон про основи національної безпеки України від 19 червня 2003 року в чинній редакції прямо визначає «забезпечення повноправної участі України в загальноєвропейській та регіональних системах колективної безпеки, набуття членства у Європейському Союзі та Організації Північноатлантичного договору при збереженні добросусідських відносин і стратегічного партнерства з Російською Федерацією, іншими країнами Співдружності Незалежних Держав, а також з іншими державами світу».

Перший варіант передбачає взяти до відома, що підпис Голови Верховної Ради у листі до Генсекретаря НАТО про надання Україні Плану дій для членства не відображає позиції з цього питання всього складу парламенту.

Другий варіант пропонує ухвалити постанову, запропоновану Арсенієм Яценюком, де йдеться про те, що референдум про вступ України до НАТО має відбутися безпосередньо перед приєднанням до Північноатлантичного союзу.

За третім варіантом, пропонується «розглянути зареєстровані проекти постанов Верховної Ради щодо членства України у Північноатлантичному альянсі».

Низка цих проектів від представників опозиції пропонує проводити референдум щодо вступу України до НАТО або відразу, або перед будь-якими діями стосовно цього вступу.

Раніше лідер опозиційної Партії регіонів Віктор Янукович заявив, що бачить лише два виходи з парламентської кризи – або переформатування коаліції, або нові дострокові вибори.

Президент Віктор Ющенко натомість зазначив, що не розпускатиме парламент, навіть якщо той не працюватиме довше за відведені Конституцією 30 днів.

Партія регіонів блокує роботу Верховної Ради під приводом вимоги відкликати підпис спікера під листом щодо приєднання України до плану дій для членства у НАТО та якнайшвидше провести парламентські слухання і референдум про вступ України до Північноатлантичного союзу.

Один із провідних представників Партії регіонів Тарас Чорновіл раніше заявив в інтерв’ю Радіо Свобода, що справжньою причиною блокування є, на його думку, брак довіри. Проблему ж НАТО він назвав маргінальною для України.
XS
SM
MD
LG