Доступність посилання

ТОП новини

Правоохоронці затримали раніше оголошеного в розшук депутата Верховної Ради Криму Рувима Аронова. Хто з депутатів наступний?


Володимир Притула Сімферополь, 4 березня 2008 (RadioSvoboda.Ua) – Учора в Києві правоохоронці затримали раніше оголошеного в розшук депутата Верховної Ради Криму Рувима Аронова. Представники кримської міліції кажуть, що це не останній народний обранець, яким цікавляться слідчі органи. Хто ж наступний?

Рувим Аронов і Сергій Куницин
За повідомленням Відділу громадських зв’язків Головного управління МВС України в Криму, пересічні громадяни «абсолютно безкорисливо відгукнулися на заклик міліції, і завдяки їхній допомозі в день 50-річчя створення футбольного клубу „Таврія“ був затриманий „легендарний“ депутат Верховної Ради АРК, колишній генеральний директор ЗАТ „Футбольний клуб «Таврія»“ Рувим Аронов».

Правоохоронці кажуть, що це не єдиний депутат, до якого слідство виявляє інтерес.

Як стало відомо з міліцейських джерел, Рувима Аронова затримали в аеропорту Бориспіль після того, як у відділ транспортної міліції надійшов анонімний дзвінок, що депутат прилетів із Німеччини начебто на святкування ювілею сімферопольської футбольної команди.

«Злочинний лідер» у парламенті

Рувим Аронов балотувався до кримського парламенту за списком Блоку Сергія Куницина, але одразу після виборів вчасно виїхав до Ізраїлю, як сам потім повідомив, на лікування. Після цього правоохоронці оголосили депутата Аронова у розшук за підозрою у низці важких злочинів.

Публічно представники міліції говорили, що розшукуваний був одним із лідерів організованого угрупування «Башмаки», на рахунку якого, зокрема, 50 убивств і викрадень людей впродовж дев’яностих років минулого століття.

У парламенті автономії Рувим Аронов не увійшов у жодну з фракцій. Але, як вважають місцеві оглядачі, його затримання кидає тінь на нинішнього голову Севастопольської міської держадміністрації, президента футбольного клубу «Таврія» і депутата кримського парламенту Сергія Куницина. Останній не прокоментував невдачу, що спіткала його колишнього соратника.

Анатолій Гриценко
А ось спікер кримського парламенту і давній опонент Куницина, «регіонал» Анатолій Гриценко майже не приховував свого задоволення. «Якщо будь-хто з жителів Криму порушить українське законодавство, то, звичайно, він як громадянин має нести відповідальність відповідно до чинних законів. Я не бачу тут якоїсь надзвичайної ситуації. Якщо у міліції є підстави і докази, то вона, напевно, діє в межах чинного українського законодавства», – вважає спікер місцевого парламенту.

Кримський аналітик Андрій Іванець теж не бачить у затриманні Рувима Аронова нічого екстраординарного. «Затримання депутата Аронова є логічним кроком, оскільки він перебував у розшуку, тож дії міліції є виправданими. Але важливо, щоб правоохоронці відслідковували діяльність не тільки маловпливових утікачів, а й тих депутатів, які перебувають у Криму. Тут є теж над чим попрацювати органам внутрішніх справ», – переконаний кримський експерт.

Скоро нові арешти кримських депутатів?

Місцева преса звертає увагу, що два роки тому Юрій Луценко, тоді ще вперше перебуваючи у кріслі міністра внутрішніх справ, називав прізвища кількох кримських депутатів, пов’язаних із криміналом. Серед них був і Рувим Аронов.

Оглядачі відзначають, що затримання останнього тільки виглядає як випадкове. Але воно може означати й початок широкомасштабної зачистки півострова.

У четвер очікується прибуття міністра внутрішніх справ до Криму. Цілком можливо, що до приїзду Юрія Луценка кілька кримських депутатів терміново покинуть межі півострова.
XS
SM
MD
LG