Доступність посилання

ТОП новини

На що очікують у Закарпатті зі вступом України до СОТ?


Надія Петрів Ужгород, 5 березня 2008 (RadioSvoboda.Ua) – Закарпаття перебуває у процесі щоденного взаємообміну з Європейським Союзом – воно межує з чотирма країнами – членами ЄС. Про норми й стандарти, прийняті в ЄС, в області знають чи не найліпше в Україні і з огляду на це побоюються: чи витримає український ринок зі вступом до СОТ тверду конкуренцію якості? Чи поліпшиться від приєднання до цієї організації життя громадян, особливо в регіонах? І чи не стане воно дорожчим?


Споживачі України загалом і Закарпаття зокрема зі вступом України до Світової організації торгівлі лише виграють, вважають закарпатські експерти. Вони переконують: завдяки уникненню митних бар’єрів поліпшиться доступ високоякісних товарів на ринок, їхня ціна знизиться. Водночас подешевшає і внутрішня продукція, що створюється з використанням імпортних складників чи на обладнанні, завезеному з-за кордону.

Закарпатські спеціалісти запевняють, що найближчому до об’єднаної Європи регіонові боятися вступу України до СОТ нема чого, тим більше, що є ще 5 років перехідного періоду для повної адаптації до норм Світової організації торгівлі. До того ж, на світовому ринку Закарпаття, за словами експертів, позиціонує себе насамперед як туристичний край, а також як область, яка має значний досвід роботи з іноземними інвесторами.

Заступник начальника Головного управління економіки Закарпатської облдержадміністрації Василь Папп вважає: «Все ж таки відкриваються певні можливості для української економіки, тобто вихід на світові ринки. Імпортні товари не замінять вітчизняних, це буде принаймні проходити збалансовано. Думаю, наші внутрішні товари стануть якіснішими».

Перший заступник начальника управління агропромислового комплексу Закарпатської облдержадміністрації Степан Нодь упевнений: закарпатські підприємства переробної галузі вже давно готові до СОТ, бо працюють за міжнародними стандартами. Чимало місцевих виробників постачають свою продукцію до Нідерландів, Ізраїлю, США, Німеччини.

Труднощів не уникнути

Але це потужний бізнес, а дрібному виробникові, особливо фермерським господарствам, таки буде важко, каже Степан Нодь: «Тим підприємствам, які на сьогодні технологічно не розвинені або не мають залучення інвестицій чи потужних оборотних коштів, буде дуже важко. Чимало з них зупинять діяльність».

А ось самі жителі Закарпаття побоюються, що вступ України до СОТ однозначно призведе до зростання цін на українські продукти харчування. Ужгородці вже замислюються над тим, наскільки подорожчає їхній споживчий кошик. Тим більше, що роздрібні ціни на основні продукти харчування лише за останній тиждень зросли в Закарпатті у середньому на 10–15 відсотків.

Люди кажуть, що зі вступом України до СОТ ціни стануть цілком «європейські». Готові платити їх не всі.
XS
SM
MD
LG