Доступність посилання

ТОП новини

Закарпаття має свою Програму підготовки до «Євро-2012»


Надія Петрів Ужгород, 13 березня 2008 (RadioSvoboda.Ua) – Закарпаття нарешті знає, як готуватися до майбутнього футбольного чемпіонату. Вчора сесія Закарпатської облради ухвалила «Регіональну програму підготовки та проведення в Україні фінальної частини чемпіонату Європи 2012 року з футболу». Що в першу чергу потрібно робити в регіоні, і чим Закарпаття долучається до цієї події?

Родина Фекете живе на околиці закарпатського містечка Берегова і цього літа має намір починати будівництво невеличкого ресторану та мотелю поблизу об’їзної дороги. Для цього вони оформляють кредит і сподіваються, що за кілька років його повернуть, бо саме повз їхній заклад проїжджатиме значна частина європейських туристів, футбольних уболівальників.

Ганна Фекете зазначає: «У нас сусідка має зелену садибу, так вона ніколи не буває порожня, завжди туристи. Тому ми підрахували, що будівництво окупиться, тим більше, що буде футбольний чемпіонат».

Фахівці підрахували, що саме через Закарпаття проїжджатиме близько 60 відсотків європейських уболівальників, які пересуватимуться власним транспортом. Їх потрібно забезпечити хорошими дорогами, готелями, ресторанами, придорожньою інфраструктурою.

Що саме робитимуть на Закарпатті?

Голова облдержадміністрації Олег Гаваші заявив: «У перу чергу Закарпаття повинне долучитися до підготовки і проведення чемпіонату тим, що ми розбудуємо пункти переходу, розбудуємо прикордонну інфраструктуру і зможемо зробити все для того, щоб ті туристи, які будуть їздити на футбольні матчі в інші міста, відчували себе на території Закарпаття комфортно, щоб вони могли тут зупинитися, відпочити».

Після розбудови митних постів важливим завданням є будівництво готельно-ресторанних комплексів. У рамках закарпатської програми підготовки до «Євро-2012», яку вчора ухвалили, будуть задіяні 8 районів Закарпаття.

Начальник управління економіки Закарпатської ОДА Віктор Погорєлов повідомив, що для тих інвесторів, які працюватимуть у рамках програми, діятимуть певні пільги.

Закарпатська влада зауважує, що чимало суб’єктів господарювання області вже давно, не чекаючи власне програми та її заходів, почали роботу з підготовки до чемпіонату. Лише в Ужгородському районі нині будується 18 готелів, у яких будуть задіяні 8 тисяч обслуговуючого персоналу. Крім того, у рамках програми заплановане будівництво ще щонайменше 12 потужних готельно-ресторанних комплексів загальною вартістю майже 150 мільйонів доларів США.
XS
SM
MD
LG