Доступність посилання

ТОП новини

Головні газові проблеми України ще попереду. Чи допоможе приїзд Джорджа Буша до Києва долучитися Україні до ПДЧ (Огляд європейської преси)


Василь Зілгалов Прага, 14 березня 2008 (RadioSvoboda.Ua) – В європейській пресі з’явилося чимало публікацій про нові українсько-російські газові домовленості. Загальна тональність цих повідомлень та аналітичних оцінок така: Україна ще належить зіткнутися з головними газовими труднощами у найближчому майбутньому. Деякі впливові європейські видання вважають, що приїзд президента США Джорджа Буша до України напередодні саміту НАТО в Бухаресті має на меті підкріпити плани розширення Альянсу саме у східному напрямку і переконати незгодних членів НАТО в доцільності підтримати на початку квітня в румунській столиці прохання України і Грузії щодо надання їм Плану дій щодо членства у Альянсі.


Чимало впливових західних газет аналізують досить суперечливий характер останніх українсько-російських газових домовленостей. «Інтернешнел Гералд Трібюн» так і наголошує:«навіть президент України Віктор Ющенко визнав у четвер, що нова угода залишає деякі питання без відповіді». Те, що «Газпром» Росії і «Нафтогаз України» вступили у прямі стосунки і таким чином де-факто випала з «газового поля» компанія «УкрГазЕнерго», визнають чи не всі оглядачі. Хоча «Уолл Стріт Джорнел» наводить слова представника «УкрГазЕнерго», що ще, мовляв, рано ховати їхню компанію. Це ж видання також цитує речника «РосУкрЕнерго», який заявляє про продовження роботи їхньої компанії на українському ринку. Також не зовсім зрозуміла ціна оплати російського газу за січень-лютий, коли газ Туркменістану та Узбекистану не доходив до України. З одного боку, йдеться про 315 доларів за тисячу кубічних метрів, а це десь 2 мільярди кубів російського блакитного палива, а з другого боку – нібито розглядається можливість повернення Україною цього газу Росії десь улітку.

Єдине, що не викликає сумнівів в європейській пресі, так це домовленості про ціну на газ для України до кінця 2008 року на рівні 179 доларів і 50 центів за тисячу кубів. «Файненшел Таймс» також інформує, що «Газпром» Росії оголосив, що досягнув гарантій з боку «Нафтогазу України» про 25-відсоткову участь у внутрішньому газовому ринку. Хоча на перших порах йдеться, як повідомляє ця газета, лише про 7 з половиною мільярдів кубів прямих російських поставок в Україну, а внутрішній український ринок складає нині понад 70 мільярдів кубічних метрів блакитного палива. Але, як зауважує «Уолл Стріт Джорнел», головна газова проблема України попереду, мається на увазі ціна 2009 року, яка, у зв’язку із новими ціновими заявами трьох азійських республік, може «підскочити» для Києва майже удвічі.

Впливова лондонська «Файненшел Таймс» пише, що Джордж Буш своїм майбутнім приїздом до Києва «підсилює сподівання України на вступ до НАТО». Газета також вважає, що цей візит Буша «збільшує нагнітання пристрастей в дискусії альянсу щодо темпів підготовки колишньої радянської республіки щодо її вступу до організації». «Файненшел Таймс» вважає, що опір у наданні в Бухаресті ПДЧ Україні і Грузії з боку таких західних країн, як Німеччина, Франція, Греція, Італія і Норвегія, пов’язаний із «російським фактором». Ці члени Альянсу бояться подальшого погіршення стосунків з Росію. У США ж вважають, як пише лондонське видання, що «опір Росії не повинен заважати НАТО проводити свою лінію». Йдеться також про те, як інформує «Файненшел Таймс», що Берлін нібито має проміжну пропозицію, нижчу від «плану дій щодо вступу», яку називають просто «план дій». Але лондонська газета наводить думки дипломатів, що такий підхід навряд чи буде мати якесь реальне значення. «Файненшел Таймс» також знайомить читачів з особливою позицією Великої Британії щодо НАТОвських намірів України та Грузії. У Лондоні вважають, що ПДЧ потрібно надати цим країнам, але не в Бухаресті, бо тут, на думку британських дипломатів, не зовсім добре місце для цього кроку.
XS
SM
MD
LG